Заместникът на Митрофанова е човекът давал по 4000 лв. на 3 сайта и 15 човека, за да сеят кремълска пропаганда

Службите имали СРС-та и снимки на регулярните срещи

Филип Воскресенски (вляво)
Филип Воскресенски (вляво) Източник: РКИЦ

Съветникът на руския посланик Елеонора Митрофанова - Филип Воскресенски, който е един от 70-те дипломати, изгонени от България, е човека, през който е минавало разплащането на журналисти, социолози и "общественици", които да лансират в публичното пространство гледната точка на Русия. Това съобщи Lupa.bg като се позовава на няколко сигурни източника. Данни за негови регулярни срещи с водещи фигури от публичното пространство има в специалните служби. Някои от редовните "беседи" са и заснети от външно наблюдение, съществували също и СРС-та.

 

Румен Петков и Пламена Заячка от АБВ на среща с пълномощния министър на РФ Филип Воскресенски
Румен Петков и Пламена Заячка от АБВ на среща с пълномощния министър на РФ Филип Воскресенски Източник: АБВ

Преди няколко дни се появиха твърдения, че има обществени говорители, които получават плащания, включително от руската държава в размер на 4000 лева на месец. Парите са давани на български политици, известни журналисти, анализатори, политолози и други появяващи се в обществените медии лица. Те са получавали заплащане директно от руската държава, за да формират обществено мнение с руските опорки.

 

Един от авторите на тези твърдения е живещият в Лондон разследващ журналист Христо Грозев, който от 3 години е издател на разследващия сайт "Белингкет", разкрил доста чувствителна информация за престъпленията на Путин и върхушката в Кремъл. 

 

Редовни "грантове" от Москва са получавали над 15 души, както и редакциите на 3 сайта. В повечето пъти сумите са давани на ръка в началото на всеки месец, но някъде имало и подписани договори за "информационно обслужване" с фирми, собственост на руски граждани, развиващи търговска дейност в България.

 

Координатор на целия този нерегламентиран паричен поток е бил имено Филип Воскресенски. Той си замина в неделя за Москва с един от самолетите, превозили 70-те дипломати и семействата им. Не е ясно кой занапред ще поеме дейността му.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени