Западен доклад фиксира ген. Димитър Шивиков като участник в руски активни мероприятия

И други пенсионирани офицери от НАТО участват в активни мероприятия на Русия, твърдят от Guildhall

Димитър Шивиков
Димитър Шивиков Източник: Zonanews

Мозъчният тръст "Център за реформи в отбраната" публикува доклад за участието на пенсионирани офицери от армиите и разузнавателните агенции на страните-членки на НАТО в руски активни мероприятия, насочени към отслабване на западните нации, разрушаване на отношенията между НАТО и ЕС и изолиране на отделни членове на съответните съюзи, оправдаване на руската агресия и подкопаване на военно-техническата помощ за Украйна. Докладът е част от съвместен проект с Guildhall за разследване на подривната дейност на руските разузнавателни служби. Проучването разглежда Русия, която експлоатира в своите злонамерени операции на чужда територия пенсионирани оперативни служители натовски държави.

 

Относно България в доклада пише следното:

Както стана ясно след разследването на Euractiv, въпреки постоянната политическа криза и присъствие на проруски сили в действащо сътрудничество, България остава един от най-големите непреки доставчици на оръжия за Украйна. Това прави България приоритетна цел за активни руски мерки, имащи за цел да попречат на военната и техническата помощ за Украйна. Забележително е участието в подобни мерки на пенсиониран български бригаден генерал, командващ части на НАТО по време на мисии в Ирак - Димитър Шивиков.

 

Относно България в доклада пише за ген. Димитър Шивиков
Относно България в доклада пише за ген. Димитър Шивиков Източник: Guildhall

По време на руската агресия, пренебрегвайки факта, че спирането на оръжейните доставки за Украйна неизбежно биха довели до окупация на страната и срив на цялата международна система за сигурност, Шивиков публично се обяви против доставките на българско оръжие за Украйна и заяви, че "пожарът не трябва да се гаси с гориво" и че самата военна помощ беше "съюз с нацистка Германия". В рамките на обществената си дейност Шивиков оправдава руската агресия и обвинява НАТО за началото на конфликта.

 

На 8 март 2023 г. Шивиков е сред съорганизаторите на събитие наречено "Марш на признателността към Русия" в столицата на България София. Подобна активност на Шивиков по отношение на обвиненията към НАТО в началото на войната, като извиняване агресията и призоваване за спиране на доставките на оръжия за Украйна се използва широко от руските правителствени медии.

 

Държавата-агресор Русия използва в своите зловредни операции на чужда територия пенсионирани оперативни служители още от Франция, САЩ, Германия, Италия, Чехия и Швейцария.

"От началото на руската агресия срещу Украйна имаше голямо търсене на военни и политически анализатори в западните общества. Поради това пенсионирани офицери от службите за сигурност, отбрана и правоприлагане засилиха усилията си в ключови западни страни, което доведе до нарастващо влияние върху социалния и политически дневен ред в съответните страни. Такива офицери често изглежда имат близки лични, бизнес и професионални връзки с Русия", гласи въведението към доклада.

 

Пенсионирани офицери от НАТО участват в активни мероприятия на Русия
Пенсионирани офицери от НАТО участват в активни мероприятия на Русия Източник: Guildhall

Те участват и в кампании, разкриващи активни мерки "с цел прекъсване на военно-техническата помощ за Украйна, оправдаване на руската агресия, изкореняване на отношенията между НАТО и ЕС и изолиране на отделни членове на съюза", поради което заслужават особено внимание, отбелязват експертите.

 

Анализаторите подчертават, че дълготрайният характер на войната на Русия срещу Украйна и настоящата геополитическа ескалация водят до обществено търсене на "военни политици, а не военни анализатори".

 

Това може да се илюстрира от последните президентски избори в Чешката република, които доведоха на власт бившия високопоставен генерал от НАТО Петр Павел, според доклада. "Русия изглежда използва подобни явления и следователно засилва мрежата си от тайни агенти, за да влияе на политическия дневен ред в западните страни", се казва в проучването.

 

Отбелязва се обаче, че подобна тенденция "представлява сериозна заплаха за политическия съюз" на НАТО и ЕС, както и националната сигурност на съответните правителства, тъй като подобен положителен пример на Чешката република "може да доведе и до неблагоприятна алтернатива сценарии."

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени