Западен доклад фиксира ген. Димитър Шивиков като участник в руски активни мероприятия

И други пенсионирани офицери от НАТО участват в активни мероприятия на Русия, твърдят от Guildhall

Димитър Шивиков
Димитър Шивиков Източник: Zonanews

Мозъчният тръст "Център за реформи в отбраната" публикува доклад за участието на пенсионирани офицери от армиите и разузнавателните агенции на страните-членки на НАТО в руски активни мероприятия, насочени към отслабване на западните нации, разрушаване на отношенията между НАТО и ЕС и изолиране на отделни членове на съответните съюзи, оправдаване на руската агресия и подкопаване на военно-техническата помощ за Украйна. Докладът е част от съвместен проект с Guildhall за разследване на подривната дейност на руските разузнавателни служби. Проучването разглежда Русия, която експлоатира в своите злонамерени операции на чужда територия пенсионирани оперативни служители натовски държави.

 

Относно България в доклада пише следното:

Както стана ясно след разследването на Euractiv, въпреки постоянната политическа криза и присъствие на проруски сили в действащо сътрудничество, България остава един от най-големите непреки доставчици на оръжия за Украйна. Това прави България приоритетна цел за активни руски мерки, имащи за цел да попречат на военната и техническата помощ за Украйна. Забележително е участието в подобни мерки на пенсиониран български бригаден генерал, командващ части на НАТО по време на мисии в Ирак - Димитър Шивиков.

 

Относно България в доклада пише за ген. Димитър Шивиков
Относно България в доклада пише за ген. Димитър Шивиков Източник: Guildhall

По време на руската агресия, пренебрегвайки факта, че спирането на оръжейните доставки за Украйна неизбежно биха довели до окупация на страната и срив на цялата международна система за сигурност, Шивиков публично се обяви против доставките на българско оръжие за Украйна и заяви, че "пожарът не трябва да се гаси с гориво" и че самата военна помощ беше "съюз с нацистка Германия". В рамките на обществената си дейност Шивиков оправдава руската агресия и обвинява НАТО за началото на конфликта.

 

На 8 март 2023 г. Шивиков е сред съорганизаторите на събитие наречено "Марш на признателността към Русия" в столицата на България София. Подобна активност на Шивиков по отношение на обвиненията към НАТО в началото на войната, като извиняване агресията и призоваване за спиране на доставките на оръжия за Украйна се използва широко от руските правителствени медии.

 

Държавата-агресор Русия използва в своите зловредни операции на чужда територия пенсионирани оперативни служители още от Франция, САЩ, Германия, Италия, Чехия и Швейцария.

"От началото на руската агресия срещу Украйна имаше голямо търсене на военни и политически анализатори в западните общества. Поради това пенсионирани офицери от службите за сигурност, отбрана и правоприлагане засилиха усилията си в ключови западни страни, което доведе до нарастващо влияние върху социалния и политически дневен ред в съответните страни. Такива офицери често изглежда имат близки лични, бизнес и професионални връзки с Русия", гласи въведението към доклада.

 

Пенсионирани офицери от НАТО участват в активни мероприятия на Русия
Пенсионирани офицери от НАТО участват в активни мероприятия на Русия Източник: Guildhall

Те участват и в кампании, разкриващи активни мерки "с цел прекъсване на военно-техническата помощ за Украйна, оправдаване на руската агресия, изкореняване на отношенията между НАТО и ЕС и изолиране на отделни членове на съюза", поради което заслужават особено внимание, отбелязват експертите.

 

Анализаторите подчертават, че дълготрайният характер на войната на Русия срещу Украйна и настоящата геополитическа ескалация водят до обществено търсене на "военни политици, а не военни анализатори".

 

Това може да се илюстрира от последните президентски избори в Чешката република, които доведоха на власт бившия високопоставен генерал от НАТО Петр Павел, според доклада. "Русия изглежда използва подобни явления и следователно засилва мрежата си от тайни агенти, за да влияе на политическия дневен ред в западните страни", се казва в проучването.

 

Отбелязва се обаче, че подобна тенденция "представлява сериозна заплаха за политическия съюз" на НАТО и ЕС, както и националната сигурност на съответните правителства, тъй като подобен положителен пример на Чешката република "може да доведе и до неблагоприятна алтернатива сценарии."

Още от "Разкрития"

НАТО била в мозъчна смърт ли? Нищо подобно - Германия е изготвила план за разполагане на 800 хил. войници и 200 хил. еди

На срещата на върха на НАТО на 9-11 юли България, Гърция и Румъния подписаха споразумение за създаване на коридор за прехвърляне на войски, който ще свързва Солун и Александруполис с Варна и Констанца

Прочетете повече прочетете повече

Британското министерство на отбраната: Русия е загубила над 70 000 души през последните два месеца от войната

Руската армия губи всеки, когото вербува за участие в агресивната война срещу Украйна, и даже повече - поне така беше през май, когато нахлу в Харковска област

Прочетете повече прочетете повече

Американското разузнаване разкри руски заговор за убийството на шефа на Rheinmetall, най-големият производител на оръжие

Стремежът на членовете на НАТО да засилят споделянето на разузнавателна информация за саботажната кампания на Русия беше основна тема на обсъждане сред служителите на НАТО, събрали се във Вашингтон

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени