Актьорът Явор Бахаров няма да лежи в затвора, ефективната му присъда е заменена с условна

Решението на Окръжен съд-Благоевград е окончателно и не подлежи на обжалване

Явор Бахаров
Явор Бахаров Източник: You Tube
Благоевградският окръжен съд замени ефективната присъда на актьора Явор Бахаров за шофиране под въздействието на алкохол и наркотици с условна. На 23 октомври миналата година Разложкият районен съд осъди Бахаров на година затвор, 18 месеца без право да управлява МПС и 500 лв. глоба за шофиране след употреба на наркотици. Присъдата бе постановена след 7-часово заседание за това, че на 7 февруари 2020 г. актьорът бе задържан да шофира лекия си автомобил „Мицубиши“ в Банско след употреба на алкохол и наркотици.
 
Тази присъда бе обжалвана и след многократно отлагане на делата, днес Бахаров бе осъден условно. По повод днешната оправдателна присъда се уточнява следното: "Благоевградският окръжен съд измени присъда на Районен съд-Разлог за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, като отложи изпълнението на наложеното наказание от една година „лишаване от свобода“ за срок от четири години“. От Окръжен съд допълват, че "тричленен състав на Окръжния съд, след като взе предвид изложеното във въззивните жалби, становищата на страните и събраните доказателства, след като сам проведе съдебно следствие и извърши цялостна проверка на атакуваната присъда, прецени, че по отношение на подсъдимия Я. Б. е налично основание за приложение на института на условното осъждане, тъй като той е реабилитиран по право по отношение на предишните си осъждания".
 
Благоевградският окръжен съд добавя в мотивите си, че "пред въззивния съд, прокуратурата също пледира за условно осъждане, което искане съдът прие за основателно. Тричленен състав на Окръжния съд прецени, че срокът на отлагане на наказанието "лишаване от свобода от една година" следва да бъде с продължителност от четири години – не в минималния, а в средния размер, предвиден в закона, тъй като, според съдебния състав, продължителността на този срок ще изиграе положителна роля върху устойчивостта на нагласите на подсъдимия да спазва закона".
 
Окръжният съд наложи условна присъда на Явор Бахаров и "задължителни периодични срещи с пробационен служител" за срок от една година. Първоинстанционната присъда е потвърдена в останалата ѝ част. Решението на Окръжен съд-Благоевград е окончателно и не подлежи на обжалване. 
 
 

Още от "Благоевград"

Последни новини

Най-четени