Благоевград избира кмет машинно, 7 са кандидатите

Гласуването в 120 секции е машинно

Община Благоевград
Община Благоевград Източник: Zonanews

Частичните избори за кмет в Благоевград започнаха, гласува се предимно машинно. Вотът в главния град на Югозапада е "генерална репетиция" за парламентарните избори на 11 юли заради изцяло машинното гласуване. Гласуването в 120 секции е машинно. Има готовност при нужда да се премине и към гласуване с хартиени бюлетини. Имащите право на глас са 60 498 души. В 19 секции се гласува с хартиена бюлетина поради по-малко от 300 избиратели в населеното място. Това са селата: Бистрица, Българчево, Дъбрава, Еленово, Горно Хърсово , Мощанец, Делвино, Габрово, Дебочица, Зелен дол, Бучино, Лисия, Селище, Дренково, Клисура, Обел, Лешко, Логодаж, Марулево.

 

Благоевград отново избира кмет, след като спечелилият изборите през октомври 2019 г. инж. Румен Томов беше отстранен заради незаличената си в срок фирма на едноличен търговец. На частичните избори кандидатите за кмет са седем - четирима мъже и три жени, сред тях и отстраненият Томов. Кандидатът подкрепен от ПП ГЕРБ е Андон Тодоров - най-върлият противник на "модела Камбитов", а впоследствие и на наследника му Томов.Той беше председател на Общинския съвет в Благоевград, като лидер на местното формирование на Партията на Зелените, напусна всички постове, както и този на общински съветник, за да се кандидатира за кмет за втори път след местните избори през 2019 г. В Инициативния комитет, който застава зад неговата кандидатура, влизат още ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ. Реално той се определя като човек на делата, а не на думите.

 

Другият кандидат с шансове да седне в овакантения от Томов кметски стол е адвокат Илко Стоянов, който беше издигнат от "Има такъв народ". Стоянов е знаков политически номад - започнал е политическите си заигравания в рая на 90-те години като част от СДС и по-точно като част от групата на тогавашния главен секретар Христо Бисеров. След това преминава през няколко формации - ПП Вот консерватори, ПП Глас народен, за да стигне до зам.-кмет в екипа на кмета от ГЕРБ в Петрич. 

Още от "Благоевград"

Последни новини

Най-четени