Болницата в Гоце Делчев е препълнена с пациенти с COVID

Смисълът е да се пазим като общност, коментира пулмологът и депутат Александър Симидчиев

Препълнени ковид отделения в Благоевградско
Препълнени ковид отделения в Благоевградско Източник: NOVA

Препълнени болници в разгара за петата COVID вълна. В Благоевградско новозаразените продължават да растат и вече са близо 2500 на 100 000 души, а в лечебните заведения в Югозапада  отчитат сериозен натиск. Най-натоварена е болницата в Гоце Делчев, която беше принудена да се уговаря с болницата в Благоевград за евентуално прехвърляне на пациенти.

 

"Днес леглата са запълнени. Ако няма за изписване, ще трябва идващите да ги препращаме към Благоевград. Въпросът е и там колко време ще имат празни места", заяви д-р Петър Филибев, директор на МБАЛ- Гоце Делчев.

 

Това, което беше нормално – да се ваксинираме, да спазваме мерките се случи в малка част на обществото. Ваксинираните са демотивирани, но процентът им е твърде малък. Смисълът е да се пазим като общност. Не може да се отворим като други държави, защото там голяма част от обществото е защитено. Това коментира в студиото на NOVA пубмологът и народният представител Александър Симидчиев. 

 

На въпрос за ограниченията на заведенията и липсата на санкция за властта, когато не спазва мерките в парламента, той отговори:
"Ние взехме решение за прилагане на сертификата и в НС. Отделни индивиди отказват да се съгласят с обществото. Решението задължава, но е до лична отговорност. Няма санкция, но има хора, които се съобразяват и такива, които не. При нас поради сериозна опозиция срещу нормалните мерки населението все още е в риск от заболяване и разпространение". 

Още от "Благоевград"

Последни новини

Най-четени