Гъста мъгла и загуба на височина довели до трагедията с хеликоптера, 5 метра не стигнали на пилота да оцелее

Най-вероятно причината е временна загуба на ориентир в много гъста мъгла

Селскостопански хеликоптер
Селскостопански хеликоптер Източник: Pixabay

Причината за катастрофата с хеликоптера край Гърмен е загубата на височина. Това заяви експертът Христо Христов, цитирай от NOVA, след приключването на огледа  на мястото на инцидента.

 

"Видяхме парчета от ламарина, раздробени на малки части. Обстановката, в която е станал срива е много стръмна - с 60 градуса наклон. Хеликоптерът е подходил, но страничната система за оросяване се е закачила във висок бор. В следствие на което хеликоптерът се е сринал с носа надолу", добави Христов.

 

По думите му на пилота не са му достигнали 5 метра, за да оцелее. Гъстата мъгла в района по време на катастрофата също е допринесла за инцидента.

 

"Най-вероятно причината е временна загуба на ориентир в много гъста мъгла. Не е набрал достатъчно височина за това лошо време. Търсел е начин да набере височина и да излезе над мъглата, ако беше успял поне с още 5 м. щеше да мине над дървото. Не можахме да го открием веднага заради гъстата растителност", каза още експертът. Хеликоптерът е бил нает от горското стопанство, за да пръска срещу вредители.

Още от "Благоевград"

Борисов от Рупите: След изборите може да преговаряме с ПП-ДБ, но без Петков, Василев и Денков! Фалшифицират документи, в

Един преподавател, академик, университетски преподавател (Денков, бел. ред.) да поощрява да се чупят бутилки, възмути се лидерът на ГЕРБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени