Главният прокурор Иван Гешев: Да се обединим в интерес на хората, за да постигнем това, което народът очаква – справедливост

Главният прокурор получи Голямата национална награда за магистрати за 2022 г. - „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе

Иван Гешев получи наградата "Джовани Фалконе"
Иван Гешев получи наградата "Джовани Фалконе" Източник: ПРБ

"Всички ние - изпълнителната, съдебната и законодателната власт, можем да се обединим в интерес на народа и да работим заедно. Хората с право са отчаяни, народът е обезверен. Дължим им повече". Това заяви главният прокурор на Република България Иван Гешев при получаването на Голямата национална награда за магистрати за 2022 г. - "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж" в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе.

 

Главният прокурор благодари за наградата и подчерта, че тя е "за всички прокурори и следователи, с които работихме в последните 3 години, откакто съм главен прокурор, въпреки безпрецедентния политическия натиск. Резултатът - 95% осъдителни присъди на годишна база е уникален в европейски мащаб. Наградата е и за колегите от МВР, от митниците, от службите за сигурност, защото резултатите, които описах, не е възможно да се постигнат без взаимодействие с тях", добави Иван Гешев.

 

Отличието на името на италианския магистрат Джовани Фалконе главният прокурор получи за неговата ангажираност и инициатива за решаването на редица проблеми, свързани със защитата на гражданите и тяхната сигурност. В становище до Народното събрание прокуратурата се обяви против законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, в който се предлагаше легализирането на преработката на индустриален коноп в България. Наградата е и за постоянните усилия на прокуратурата, която от години настоява за промени в НК и НПК, свързани с противодействието на тежки транспортни престъпления, включително за отнемане в полза на държавата на автомобили на шофьори, употребили наркотици и алкохол.

 

При награждаването му Иван Гешев заяви, че се надява отчаянието на хората, с които се е срещнал вчера (близки и роднини на жертви в катастрофи) да бъде чуто, защото "е време за промени, които много бързо могат да дадат резултат". Той даде пример с Австрия, където автомобил се отнема и продава на търг при определена превишена скорост, дори шофьорът да не е употребил алкохол или наркотици.

 

"Има мерки, които българската държава дължи на гражданите си. Сигурен съм, че всички заедно, единни, ще постигнем резултата, който народът очаква – справедливост", подчерта Иван Гешев.

 

Иван Гешев е отличен с наградата "Джовани Фалконе" за трети път. Първите две той получи през 2017 г. и 2019 г. за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, корупцията, тероризма, проституцията, детската порнография и др., и подкрепата на каузи в полза на обществото за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение.

 

На тазгодишната церемония в памет на Джовани Фалконе награда получи и заместник-главният прокурор при ВКП Красимира Филипова. Тя бе отличена с плакет за  проявен висок професионализъм и аргументираната защита на експертните предложения на ПРБ за промени в Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс.

За образцово изпълнение на служебните задължения и  високи резултати в работата си по различни случаи с висока обществена значимост бяха номинирани и 14 административни ръководители на прокуратури и прокурори и следователи от цялата страна.

 

На церемонията бяха присъдени и две международни награди. За борбата им срещу наркомафията и наркотероризма и участието им в операции, при които са заловени тонове наркотици на стойност милиарди евро, бяха отличени министърът на правосъдието на Белгия Винсент Ван Кикенборен и федералният прокурор на Белгия Фредерих Ван Льо. Наградите бяха получени от първия секретар на посолството на Белгия в България г-н Жереми Кирийон.

 

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

Преди церемонията пред журналисти в Благоевград, главният прокурор Иван Гешев определи като сериозен успех разкритата, съвместно с органите на МВР, група за разпространение на наркотици. Гешев подчерта, че "200 000 дози марихуана не са попаднали в нашите деца или в шофьори, които да предизвикат трагедии по пътищата".

 

Конкурсът в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе бе учреден през 2009 г. от Oбщина Благоевград, по идея на Общински съвет по наркотични вещества, със съдействието на Посолството на Република Италия в България. Той е  подкрепен от проф. Мария Фалконе и фондация "Джовани Фалконе". С провеждането му Община Благоевград си поставя за цел да подпомогне усилията на магистратите и полицаите, да защитават обществените интереси и авторитета на професията си, да съдействат за ограничаване на корупцията, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет, както и за намаляване на криминалните прояви на локално и на национално ниво.

 

Още от "Благоевград"

Последни новини

Най-четени