ИТН управлява така: Над 50% скок на таксите за паркиране в "синя зона" иска кметът на Благоевград Илко Стоянов

Увеличението не е подминало и глобите

Илко Стоянов с Ива Митева
Илко Стоянов с Ива Митева

От 50 до 100 % скок на таксите за паркиране в "синя зона" иска наскоро избраният кмет на Благоевград от партията "Има такъв народ" Илко Стоянов, съобщава в-к "Струма". Предложението му е основано на внесено до председателя на ОбС искане за промени в цените на управителя на общинското дружество "Паркинги и гаражи" Васил Атанасов.

 

Кметът Стоянов настоява пред местния парламент таксата паркомясто в "синя зона” за 1 час от 1 лв. да скочи на 1,50 лв. Почасовото паркиране на платените паркинги и гаражи да се таксува с 1 лв. на всеки започнал час, вместо сегашните 50 ст. Иска се вдигане и на абонаментите за паркиране, като дневният от 4 лв. да скочи на 8 лв., нощният да се увеличи от 5 лв. на 10 лв., седмичният дневен от 15 лв. да стане 25 лв., а седмичният нощен – от 20 лв. да се увеличи на 30 лв.

 

Месечният абонамент за паркинг през деня се иска да скочи от 40 лв. на 72 лв., а нощният – от 50 лв. на 84 лв. Предлага се въвеждане на нови услуги денонощен абонамент, който за 24 ч. да е 14 лв., а на седмица – 40 лв. с ДДС. Увеличение се залага и за служебните абонаменти, които от 144 лв. да станат 180 лв. на месец в "синя зона". Предлага се въвеждане на нова услуга магнитна карта за достъп до платения паркинг до р. Благоевградска Бистрица под площад "Македония" с цена 60 лв. на година за автомобили по постоянен адрес.

 

Изненадващо в предложението е заложена още една нова услуга за талон за паркиране на електрически превозни средства срещу 15 лв. на година, въпреки че с решение Общински съвет е освободил от плащане в "синя зона" всички електромобили като стимул за закупуване на щадящи околната среда моторни превозни средства. С предложението си кметът Илко Стоянов вкарва в наредбата таксите за освовождаване на заключени със скоба или преместени с "паяк" автомобили, които досега се регламентират с решения на местния парламент.

 

Увеличението не е подминало и глобите, като за премахване на скоба се иска ръст на наказанието от 10 на 20 лв., от 20 на 30 лв. се залага увеличение за освобождаване на автомобил, подготвен за вдигане с "паяк", а собственикът на кола, принудително преместена на наказателен паркинг, ще може да си я прибере срещу 60 лв., вместо сегашните 40 лв. Запазва се само цената на наказателен престой, която и в момента е 3 лв. за всеки започнал час, но не повече от 60 лв. на ден. 

Още от "Благоевград"

Последни новини

Най-четени