Kрай на тапите по АМ "Струма": Пускат движението през тунел "Железница"

Той е и първото такова съоръжение, което отговаря на всички европейски стандарти

Тунел "Железница" на АМ "Струма"
Тунел "Железница" на АМ "Струма" Източник: Пресцентър на МРРБ

Край на тапите по магистрала "Струма". От днес ще бъде пуснато движението през новия тунел "Железница". Съоръжението е с дължина около 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той е и първото такова съоръжение, което отговаря на всички европейски стандарти.

 

В него са монтирани всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини. 

 

Тунел
Тунел "Железница" на АМ "Струма" Източник: Пресцентър на МРРБ

В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите те ще се използват за безопасно извеждане на пътниците. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

 

Дължината на цялата новоизградена отсечка от аутобана, в която попада и тунелът, е около 5 километра. С нея магистралата стига до Симитли, след което строежът трябва да продължи към Кресненското дефиле.

Още от "Благоевград"

Последни новини

Най-четени