Мащабен проект в Благоевград "взриви" града и хората, за обезпечаването му се предлага заем от 29 млн. лева

Идеята за този проект не е нова, тя е част от моята предизборна кампания и аз съм последователен в тази посока, каза кметът от ИТН Илко Стоянов

Благоевград
Благоевград Източник: Zonanews

За проекта

Кметският екип на Благоевград представи мащабен проект  за развитие на туристически обекти и зелените системи около града. За обезпечаването му се предлага заем от 29 милиона лева. Общественото обсъждане на тази  идея взриви благоевградчани и предизвика остри реакции на хора и институции, включително и на прокуратурата. Доскорошни приятели станаха врагове, цензурираха се мненията в социалните мрежи. Близо месец в Благоевград не стихва интересът към идеята на общината да реализира мащабен проект , наречен "Scapto Therme AquaPark Bachinovo", включващ 7 подпроекта, съобщава БНР. Конкретно-намеренията са да се ремонтира неработещият и рушащ се от години закрит плувен басейн в края на града, аквапарка до него, който беше изоставен от концесионера, както и да се изгради модерен СПА център в рамките на комплекса. И още – създаване на пространства за отдих и спорт по бреговете на реката, пътеки към  залесените хълмове около нея и естественото свързване с парк "Бачиново", който да се разшири и доразвие.

 

Препъни камъка

Това би зарадвало всички жители на областния център и района, ако не беше един сериозен препъни камък - за реализацията на мащабното инвестиционно намерение общината предлага  да се вземе дълг  до 29 милиона лева от Фонда за устойчиво развитие на градовете,  който да е с 20 годишен период на погасяване и обезпечен от всички вземания на общината, която пък е убедена, че възвращаемост на инвестицията ще има от заложените в проекта дейности с добавена стойност.

 

Реакциите при общественото обсъждане 

Публичното обсъждане на намерението  оформи два ярки полюса  Социалните мрежи  буквално заклокочиха. Имаше и  публичен дебат между привърженици и критици.  Проведените онлайн анкети  показаха, че хората от областния център искат преди всичко работеща икономика и доходи, които да ни отблъснат от последното място в страната. Повечето не одобряват взимането на кредит, дори той да е безлихвен. Разбира се, последната дума има общинския съвет, а там вече се подготвя подписка с искане за референдум.

 

Сред най-активните критици са двама млади мъже - природозащитникът Владимир Милушев, известен с постоянните инициативи за почистване на градските и зелени пространства, който бе и кандидат за народен представител от "Демократична България" и адвокат Методи Байкушев.

 

"Важно е по-какъв начин ще се случи това искане за такъв огромен дълг, а няма екип за него, няма план как ще се изплати през проекта този заем. Липсата на обосновка - това ни притеснява. А кметът сякаш бяга от въпросите на хората...С този заем за години напред ще се лиши градът от възможността да използва външно финансиране за каквото и да е било друго...", казаха те за обществената медия.

 

Мнението на колегия на архитектите в Благоевград

В свое становище изпратено до кмета, Регионалната колегия на архитектите в Благоевград,  приветстват усилията на общинското ръководство за развитие на градската среда и парковите пространства, но изразяват и сериозни опасения. Според гилдията, обединяваща 80 архитекти, инвестиционното намерение  за крайградския парк "Бачиново" залага рискът той да бъде прекалено урбанизиран и да се отдалечи от основната му функция за разходка, почивка и спорт сред природата. Благоевградските архитекти са на мнение, че проектната идея е натоварена с огромен разход  за реализация, много скъпа поддръжка и централизиране на човекопотока в парк "Бачиново". 

 

На този фон тяхното предложение е  да се  възстанови като приятно за посещение място парк "Ловен дом"  в града, да се оформи такъв по поречието на Струма, където се намира и археологическото  откритие, наречено "Скаптопара" и не на последно място облагородяване  на междублоковите пространства като част от зелената система на града. От архитектурната гилдия посочват още, че не е удачно функционалното обвързване на парк "Бачиново" с реконструкцията на закрития плувен басейн и модернизиране на аквапарка, който трябва са се надгради  със Спа-комплекс. Това е обвързване на публични и търговски пространства, които имат различен характер на ползване и финансиране  Не е уточнена категоризация на обекта, капацитетът му, оперативни и инвестиционни разходи и съответно няма как да се докаже възвращаемост на инвестицията, пишат още от регионалната колегия на архитектите, които смятат, че стопанисването на  такъв огромен комплекс е неспецифична  за общината дейност. Настояването в края на писмото е да се направи ново задание и да се обяви архитектурен конкурс.

 

Националната камара
Неспиращите дебати по темата стигнаха и до Националната камара, каза архитект Владимир Милков, председател на УС:
"Възмути ме това, че наши колеги, членове на Камарата, те препоръчват на общината, че най-бързо и лесно би станало не с конкурс, а с инжинерингова поръчка. Това е дискриминацинно", смята Милков.


Реакцията на общината и кмета
Нажежените страсти в публичното пространство  стигнаха и до прокуратурата, която се самосезира и изпрати писмо до кмета на Благоевград. В него е изискана цялата документация по проектната идея, както и подробните сметки по евентуалната му реализация, за което общината иска заем от близо 29 милиона лева. Прокуратурата  пита и какво е финансовото състояние на общината към момента. Този интерес от страна на държавното обвинение  накара кметът Илко Стоянов  да изригне в социалните мрежи.

 

И така, проектната идея "Скаптотемрм - Аква парк-парк Бачиново" на община Благоевград, за чиято реализация се предлага инвестиционен заем от Фонда за устойчиво градско развитие в размер на 29 милиона лева, коригирани  преди седмица на 18 млн. за част от мега-проекта, изостри тона на обществения дебат и предизвика много реакции-от хора и институции. 


Кметът на Благоевград от ИТН Илко Стоянов заяви следното:

"Идеята за този проект не е нова, тя е част от моята предизборна кампания и аз съм последователен в тази посока. Ние за 6 месеца успяхме да реализираме този мега проект със средствата на европейските финансови механизми. Това явно изненадана приятно едни хора, други не... Хората не на запознати със средствата на Европейския финансов механизъм. Истината е съвсем различна и те ще го разберат. Това са внушения, че се взема кредит от търговска банка. Става дума за европейски регламент 1303 от 2013 година на ЕП - чрез Фонда за устойчивите градове се дава възможност за финасиране на такива жизнеспособни проекти", поясни Илко Стоянов.

Още от "Благоевград"

Борисов от Рупите: След изборите може да преговаряме с ПП-ДБ, но без Петков, Василев и Денков! Фалшифицират документи, в

Един преподавател, академик, университетски преподавател (Денков, бел. ред.) да поощрява да се чупят бутилки, възмути се лидерът на ГЕРБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени