Обвиняема за купуване на гласове и държане на коноп в с. Микрево е предадена на съд с акт на Районна прокуратура-Благоевград

Л.Б. поискала от шестима да гласуват на предстоящите на 29.10.2023 г. избори за местната власт в полза на определени кандидати

Купуване на гласове
Купуване на гласове Източник: Depositphotos

Районна прокуратура-Благоевград, Териториално отделение-Сандански, внесе в съда обвинителен акт по дело за даване на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право в полза на определени кандидати при провеждане на местните избори, както и за незаконно държане на наркотично вещество.

 

Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 167, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 и по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, предл. 2-ро, т. 1 от НК. В края на м. септември 2023 г. обвиняемата Л.Б. се срещнала с шестима жители от с. Микрево, с които се познавала. Всички те имали нужда от подмяна на личните си карти поради различни причини – повреден, изгубен или изтекъл срок на валидност на документа.

  

Купуване на гласове`
Купуване на гласовеИзточник: Zonanews

В разговорите с тях тя им предложила да съдейства за издаването на нови документи. Това включвало осигуряване на транспорт до гр. Сандански, попълване на документи, както и заплащане на такси.

За тази услуга Л.Б. поискала от шестимата, притежаващи активно избирателно право, да гласуват на предстоящите на 29.10.2023 г. избори за местната власт в полза на определени кандидати. Всички те се съгласили на имотната облага и с условието на обвиняемата, като получили предлаганите от нея услуга и парични суми.

 

В хода на започнатото досъдебно производство при условията на неотложност и при проведеното претърсване в дома на Л.Б. в с. Микрево, област Благоевград, било открито забранено от закона вещество - коноп (марихуана).

За извършените от нея деяния тя е била привлечена към наказателна отговорност. Предстои делото да продължи в съда.

 

Марихуана
Марихуана Източник: Пресцентър на ПРБ

 

Още от "Благоевград"

Последни новини

Най-четени