Опасни нива на реките Струма и Места, Струмяни остава в бедствено положение

Остава в сила частичното бедствено положение, обявено снощи в община Струмяни. Дигите от двете страни на река Струма преди селото са сериозно компрометирани, а водите са с опасно високи нива

Опасни нива на реките Струма и Места, Струмяни остава в бедствено положение
Опасни нива на реките Струма и Места, Струмяни остава в бедствено положение

 

Активизирало се свлачище заля с кал и камъни  пътя Банско-Гоце Делчев в района на село Господинци. Водите на река Места скъсаха и дига в района. Преустановено е движението на влакове по теснолинейката Септември-Добринище заради паднала скална маса  върху релсите в района на Черна Места. Продължава да се покачва нивото на река Струма на територията на Благоевградска област. Най-сериозно е положението в Струмяни, където дигите едва удържат, а водите носят десетки изкоренени дървета, каза кметът Емил Илиев, който снощи обяви частично бедствено положение:

„Реката е така разлята, че от единия бряг бие в другия. Дигите са толкова компрометирани, че трябва тотална работа, за да предпазим газопровода, и да не отива към магистралата“, каза той.

Скъсана дига има и на река Места край село Борово, потвърди областният управител Бисер Михайлов: 

„Това е на река Места, община Гоце Делчев. Там е участъкът, в който е скъсана дигата. Няма пострадали хора, няма застрашени човешки животи“.

 

Заради обилните дъждове и снеготопенето се извършва денонощно наблюдение и на язовирите, като при необходимост  контролирано се изпускат малки количества.

„Нямаме критични ситуации по отношение на язовирите, но водите на всички реки и притоци са много високи вследствие на валежите“, каза Бисер Михайлов. В някои населени места са прекъснати водопроводи и канализационни  мрежи, залети са рибарници.

В обедните часове в района на село Господинци се активизира свлачище. Целият път, който свързва района с граничния пункт Илинден-Ексохи е залят с кална маса и паднали камъни. Движението е  преустановено. Има опасност и за главния водопровод от Гоце Делчев за Гърмен, който минава в непосредствена близост до река Места. Преустановено е и движението на влакове по теснолинейката Септември-Добринище заради паднала скална маса върху релсите. В момента екипи работят на компрометирания участък. В областния кризисен щаб са постъпили само сигнали за наводнени мазета и приземни етажи. Бедстващи и пострадали хора няма.

 

Източник: БНР

Още от "Благоевград"

Последни новини

Най-четени