Повече от двайсет кукерски групи ще дефилират на фестивала "Симитлия"

Празникът се организира за 18 година

Кукери
Кукери Източник: Zonanews

Започва един от най-мащабните кукерски фестивали – "Симитлия - древната земя на кукерите". Празникът се организира за 18 година. Фестивалът започва в 10:30 часа. Двадесет и една групи ще дефилират на стадиона в Симитли.  Ще бъдат допускани само участници и публика със зелени сертификати. Ще се попълва и информирано съгласие.

 

Фестивалът е една от емблемите на Симитли и с течение на годините прерасна от общински, през регионален, до национален, съобщава БТА. В последните години в дефилето са участвали групи от цялата страна, включително и от Бургас, Добрич, Шумен. 

Традиционният за Симитли фестивал е бил ежегодно събитие и в миналото, но е имало период, в който не е провеждан. През 2003 година се възобновява и оттогава всяка година привлича все повече участници, което го превръща в едно от големите национални събития, свързани с кукерската традиция.
Фестивалът е едно от дълго чаканите събития в Симитли. Тук цели семейства - от бабите и дядовците, до най-малките внучета, подготвят костюмите и представянето на традициите, които ще покажат на "Симитлия".

Още от "Благоевград"

Последни новини

Най-четени