Румен Христов: За да размразим преговорите с ПП акад. Денков да предложи Мария Габриел за премиер

Не е работа на президента Румен Радев да казва дали да се реализира който и да било мандат за съставяне на правителство

Румен Христов, СДС
Румен Христов, СДС Източник: Zonanews

Не е работа на президента Румен Радев да казва дали да се реализира който и да било мандат за съставяне на правителство. Това е пряко вмешателство в трудните преговори между партиите", това заяви в Благоевград лидерът на СДС Румен Христов, според който най-добрият вариант е Николай Денков да предложи кабинет с министър-председател Мария Габриел. 

 

"СДС е запазил мълчание по време на преговорите на ГЕРБ с ПП и ДБ", призна Христов, но отрече партията да е била страничен наблюдател:  "Защото в такъв момент - когато се водят преговори, златно правило е колкото по-малко се говори, толкова по-добре".

 

Румен Христов отново потвърди, че политическата конфигурация на преговорите за съставяне на правителство е била възможно най-добрата, но уточни: "След като изслушахме записите, сме разколебани значително".

 

СДС смята, че все още има шанс за правителство с втория мандат, но ако премиер е Мария Габриел. "Компромисите, които бяха направени са много големи за коалицията ГЕРБ-СДС и аз смятам, че повече от това няма накъде да се отстъпва и от тази гледна точка смятам, че за да се изчистят всички тези съмнения,  добрият вариант е да бъде реализиран вторият мандат, но с министър-председател г-жа Габриел", заяви Христов, цитиран от БНР.

 

Лидерът на СДС коментира и думите на президента Румен Радев при връчването на мандата на академик Николай Денков:  "Право е да реши кога връчва мандата, но не е негово право да казва дали ще реализираме мандата, или няма да го реализираме, това е право на политическите формации. Ако иска да казва как ще се реализира един мандат, като му приключи мандата, да си направи политическа формация".

 

В Благоевград Румен Христов представи новото общинско ръководство на СДС и заяви, че партията ще има собствена кандидатура за кмет на предстоящите местни избори. 

 

Още от "Благоевград"

Получихме "зелена светлина" за проектиране и изграждане на източното платно на АМ "Струма" в посока София извън Кресненс

Правителството възложи на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта и съобщенията да предприемат необходимите действия за проектиране и изграждане на Лот 3.2

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени