Съдът оправда бившия зам.-министър Александър Манолев за къщата за гости

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд - София

Александър Манолев
Александър Манолев Източник: МС

Окръжният съд в Благоевград постанови, че санкционираният по закона Магнитски бивш зам.-министър на икономиката Александър Манолев е невинен по обвинение за получаване на кредит от европейски фондове чрез представяне на неверни сведения за построяване на къща за гости, която е била за лично ползване. Съдът оправда и дъщерята на детегледачката му Ана Димитрова. Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд-София.


През април 2019 г. Окръжната прокуратура в Благоевград обвини Манолев и Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз. Според обвинението те са представили документи пред няколко институции, в които декларирали неверни сведения, за да получат 391 160 лв. субсидия от "Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони - Европа инвестира в селските райони".

 

Прокуратурата твърдеше, че те са извършили престъплението като съучастници - Манолев действал като подбудител и помагач, а Димитрова - като извършител и търговец, собственик на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова". В обвинението бе посочено, че от началото на месец януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. в София, Сандански и Благоевград двамата са представили неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши" край Сандански.

 

Към заявлението за подпомагане са приложени документи, представени пред Държавен фонд "Земеделие", Областната дирекция "Земеделие" в Благоевград и Дирекция "Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони", Отдел "Регионална разплащателна агенция" в Благоевград.


На 2 юни 2021 г. Манолев бе санкциониран от Държавния департамент на САЩ за корупция. През март 2022 г. Софийската градска прокуратура съобщи, че проверява Манолев, както и свързани с него фирми за укрити и избегнати данъчни задължения.


През август 2022 г. тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова замеси Манолев в търговия с оръжие като собственик на частна фирма, която е представлявала страната при сделки с Египет.

Още от "Благоевград"

Последни новини

Най-четени