Уникалната втора статуя от Хераклея Синтика има нужда от сериозна реставрация

Статуята ще остане в музея само около месец, така че и десетките туристи, които имат желание да я видят, могат да го направят в близкия месец

Уникалната втора статуя от Хераклея Синтика
Уникалната втора статуя от Хераклея Синтика Източник: Исторически музей-Петрич

Започна преместването на втората статуя, която беше открита преди дни в античния град Хераклея Синтика.

Екип от специалисти и археолози се подготвяха за този момент от известно време, като основната задача бе древната скулптура да бъде съхранена и преместена в музея в Петрич.

 

Конструкцията вече е извадена, поставена на специален постамент на платформа, обезопасена с обезопасителни въжета, покрита отгоре, предава БНТ. Преди минути пристигна и крана, който ще помогне за това тя да бъде вдигната от мястото, на което се намира в момента, именно на входа на големия канал.

 

Статуята е поставена на един камион и след това, надяваме се, безопасно транспортирана до музея в Петрич. Тя ще остане в музея само около месец, така че и десетките туристи, които имат желание да я видят, могат да го направят в близкия месец. След това статуята ще бъде изпратена в София.

 

Нейната реставрация ще се извършва именно там, като от екипа на професор Вагалински и самия, той се надяват до края на годината, началото на следващата цялата реставрация да бъде приключена и статуята отново да бъде върната в родния си дом.

 

Но, за да се случи това нещо, както казахме сега, предстои най-трудната част, може би именно преместването, споделят от екипа. Проф. Людмил Вагалински, ръководител на разкопките, изрази своите притеснения от факта, че дясното бедро на статуята през годините е било счупено и така хората в миналото са дали своето, за да се опитат да го запазят, но това в момента представлява проблем за безопасността на цялата скулптура.

 

"Бедрото е спукано по-сериозно в древността, отколкото допускахме в началото. Ние я виждахме цялата. Те са взели мерки древните. С един метален железен шип, ето в този участък, са укрепили пукнатина в горната част на бедрото, а в долната, близо до коляното - са поставили тази планка, то е като така наречените "лястовички опашки", все едно свързваш два блока. Те ползват такава техника. Но очевидно са се справили. Съдейки по състоянието на тези метални укрепвания, това е направено много отдавна в древността", проф. Людмил Вагалински - ръководител на археологическите разкопки.

 

След като статуята бъде преместена, което ще се случи до края на деня, професор Вагалински ще може да потвърди със сигурност дали главата, която беше открита на 6 метра, принадлежи именно на нея.

Още от "Благоевград"

Ситуацията е като ръченица с настъпване на мотики, заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Благоевград Росен Желязков

Той е категоричен, че първото и най-важно нещо е държавата да се върне към нормалното си функциониране, а това става с редовно правителство

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени