ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Делото бе образувано след касационната жалба на екскмета Илко Стоянов, който оспори решението на Административен съд – Благоевград

Върховен административен съд (ВАС)
Върховен административен съд (ВАС) Източник: Zonanews

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Решението бе обявено днес, 12 дни след  като съдебният състав на Четвърто отделение разгледа казуса.

 

Припомняме, че делото бе образувано след касационната жалба на екскмета Илко Стоянов, който оспори решението на Административен съд – Благоевград, с което изборът на Методи Байкушев от Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" за кмет на балотажа на 5 ноември 2023 г. бе потвърден.

 

Делото бе разгледано от тричленен състав, председателстван от Татяна Хинова, в едно заседание на 5 юни. На него адвокат Десислава Грозданова от кантората на Илко Стоянов бе защитила тезата си за касиране на вота поради допуснати множество изборни нарушения, основно при машинното гласуване.

 

От страна на ответника ОИК – Благоевград представител не бе изпратен, тъй като на заседание на 19 март бе решено да не се изразява становище по касационната жалба. Адвокат Добри Тенев, представляващ кмета Методи Байкушев като заинтересована страна, пък бе изразил доводи за неоснователност на жалбата, като това е било становището и на прокурора от ВАП, който е участвал на процеса.

 

С това делото приключи, като върховните магистрати дадоха срок до 12 юни на страните за представяне на писмени бележки. След три работни дни, днес съдебният състав на ВАС излезе с решение. 

 

Решението по делото отразява и данните от проверката на ГД ГРАО за 4 лица, гласували в нарушение с правилата на Изборния кодекс. Съдия Петков счете, че дори и да се изключи броят на всички спорни гласове и бюлетини, същият не се отразява върху законността на получения изборен резултат, защото разликата в проведения втори тур между загубилия и спечелилия кандидат е 806 гласа.

 

За да бъде опорочен един изборен резултат, не е достатъчно да е допуснато нарушение на процедурата, а то трябва да е такова, че ако не е допуснато, то крайният резултат би бил друг, отсече съдия Петков.

 

ВАС потвърдиха решението на първоинстанционния съд като правилно и посочиха, че е извършен задълбочен и пълен анализ на приетите по делото писмени доказателства и на показанията на разпитаните свидетели, както и на приетите две заключения на допуснати съдебно-математически експертизи.

 

Илко Стоянов ще трябва да изплати 1500 лв. на Методи Байкушев за направените съдебни разноски по делото във ВАС. Решението е окончателно. 

 

Още от "Благоевград"

АПИ: Нашата цел е през 2030 година да се похвалим с една изцяло нова магистрала от София до Кулата

Стоян Николов от УС на АПИ коментира още, че продължава работата по подпорните стени на автомагистрала "Струма", както и че е извозена свляклата се земна маса преди Великден

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени