"Зелените коридори" ще продължат, заяви премиерът Бойко Борисов

"Хората проявиха зрялост", каза началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той посочи, че най-възрастният ваксиниран във ВМА е на 96 г., а най-младият е на 18 г.

Премиерът Бойко Борисов, който бе на посещение в село Самуилово, община Петрич
Премиерът Бойко Борисов, който бе на посещение в село Самуилово, община Петрич

"Зелените коридори" ще продължат, докато не дойдат 18,5 млн. безплатни ваксини, съобщи в официалния си фейсбук профил премиерът Бойко Борисов, който бе на посещение в село Самуилово, община Петрич. Там той провери как протича ваксинирането на място в петричкото село Самуилово и се увери, че вече е създадена организация и мобилни екипи започват да ваксинират срещу COVID-19 желаещите в отдалечените населени места. От днес 25 мобилни екипа са на разположение на кметовете на отдалечени населени места из цялата страна, за да могат да бъдат ваксинирани българските граждани.

 

"Създадохме организация навсякъде линейки да достигат до труднодостъпни и отдалечени места и хората да се имунизират. 88 000 дози днес сме доставили в страната, за радост има много желаещи да се ваксинират. Зелените коридори ще продължат да действат, докато пристигнат 18,5 милиона дози безплатни ваксини за българите",  заяви премиерът Борисов в Самуилово. Министър-председателят изтъкна, че освен в големите болници в страната, вече е гарантирано и жителите от най-малките населени места у нас да получат достъп до напълно безплатна, одобрена от ЕК и утвърдена от Европейската агенция по лекарствата ваксина.  

 

Премиерът Борисов увери, че вече е създадена организация за ваксинация в малките и труднодостъпни населени места
Премиерът Борисов увери, че вече е създадена организация за ваксинация в малките и труднодостъпни населени места

"Нямаме полемика по отношение на отварянето на заведенията. Има бавно и плавно покачване на заболеваемостта, но то се контролира и защото сме впрегнали всички усилия във ваксинацията. Колкото по-малко терен оставим на вируса, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния живот", категоричен бе премиерът Борисов, с когото в Самуилово бяха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. 

 

"Направена е организация, съвместно с центровете на спешна медицинска помощ в София, с големите болници - "Пирогов" и ВМА. Има мобилни екипи, които са на разположение на кметовете на отдалечените места, където и личните лекари трудно могат да достигнат, така че има готовност да се стигне до всяка една точка в страната", обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той добави, че полицията ще съдейства и ще докара ваксини на личните лекари, които изпитват трудности да вземат ваксините в отдалечените райони на страната. "Най-важното е с ваксините да осигурим своеобразен здравен щит срещу COVID-пандемията. Ще определим конкретен координатор в Министерството на здравеопазването, с който да общуват кметовете от отдалечените населени места", уточни здравният министър.

 

Вече е създадена организация за ваксинация в малките и труднодостъпни населени места
Вече е създадена организация за ваксинация в малките и труднодостъпни населени места

"Хората наистина проявиха зрялост и са абсолютно мотивирани да се ваксинират. Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на тази пандемия", каза началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той посочи, че най-възрастният ваксиниран във ВМА е на 96 г., а най-младият е на 18 г. Според него хората във всички възрасти са мотивирани да се имунизират и вчера само във ВМА са били ваксинирани 1160 човека. Той допълни, че само в България има спор коя ваксина е по-добра. Той изтъкна, че в страната се слагат всички ваксини, утвърдени от Европейската агенция по лекарствата.

Още от "Благоевград"

Последни новини

Най-четени