"София филм фест" отдава почит на бащата на Бургаския театър Борислав Чакаринов, днес е официалното откриване

Дългогодишният директор на бургаската "Мелпомена" ни напусна в началото на февруари

Бургас-театър-Борислав Чакаринов
Бургас-театър-Борислав Чакаринов Източник: Община Бургас

22-то издание на обичания бургаски фестивал ще отдаде почит към големия театрал, съмишленик, приятел и един от основоположниците на "София филм фест на брега" Борислав Чакринов. Дългогодишният директор на бургаската "Мелпомена" ни напусна в началото на февруари. И тази вечер, 21 март, по традиция бургаският духов оркестър ще посрещне първите почитатели на световното кино в Културен дом НХК от 18.30 часа, когато е официалното откриване на "София филм фест на брега". 22-рият "София филм фест на брега" ще се проведе от 21 до 29 март в Културен дом НХК и се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас.

 

Премиерно ще бъде показан документалният филм "Отвъд завесата" на бургаския режисьор Слави Георгиев. Зад камерата стои Христо Димитров - Хиндо, който, заедно със Слави Георгиев, е и съсценарист на 60-минутната лента. Филмът показва кадри от живота зад кулисите и ни запознава с хората, стоящи зад завесата на сцената на ДТ "Адриана Будевска". Бургаският театър отвътре - шивачки, гримьор, реквизитор, железар, дърводелец, сценичните работници и останалите служби, са хората които театралната публика никога не вижда. Те пренасят традиция и декори, вдигат пушилка, палят слънца и пресъздават живота в тъмния салон.

 

Филмът за дискретната страна на театралния живот - за истината в театъра и опасността от нея, е посветен колеги и приятели, които вече не са сред нас - реквизитора Димитър Илиев, озвучителя Георги Панайотов и бащата на бургаския театър през последните повече от 20 години Борислав Чакринов. Прожекцията ще бъде с вход свободен! Преди това публиката ще има възможност да се наслади на филма , а над 50 награди и номинации "Паднали листа" на режисьора Аки Каурисмаки. Историята проследява двама самотници, които случайно се срещат през нощта в Хелзинки и се опитват да намерят първата, единствената и последната любов в живота си. Пътят им към тази благородна цел е помрачен от алкохолизма на мъжа, изгубените телефонни номера, пълното неведение за името и адреса на другия и обичайните трудности, които животът поднася на търсещите щастие.

 

Тази нежна трагикомедия, смятана досега за изгубена, е продължение на трилогията на Аки Каурисмаки за работническата класа ("Сенки в рая", "Ариел" и "Момичето от фабриката"). Филмът е с над 50 награди и номинации, сред които номинация за Златна палма в Кан, награда Златна палма на журито, има номинации за европейски филм, режисьор, сценарист, актьор и актриса на Европейските филмови награди, както и Награда на ФИПРЕССИ за филм на годината на фестивала в Сан Себастиан. В ролите са Алма Пьойсти, Юси Ватанен, Марти Суосало, Алина Томников и др.

 

Партньори на фестивала са: Книжарници "Хеликон", Медицинска лаборатория "Лина", ПБ Шипинг ООД, "Деметра" ЕООД, Черноморски институт, Триа Сити Център, "Ес Еф Ей Ритейл - Бургас" ООД, Изворна вода "Китка", "Черноморско злато" АД, Торти "Даркрид", Mezetto PUB, Barbossa, Хотел резиденс и вила "Променаде", Гранд Хотел "Поморие".

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени