124 проверки на извънгабаритни тежки превозни средства извършиха АПИ и ИААА в извънредна акция

Заловени са зърновози с товар над 50 тона, при разрешени до 40 тона

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"
Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Източник: Zonanews

124 проверки на извънгабаритни тежки превозни средства извършиха мобилните екипи на Агенция "Пътна инфраструктура" и ИА "Автомобилна администрация" в последния уикенд на февруари.

 

Проверките са извършени в периода от 23 до 25 февруари т.г. съвместно със служители на Министерството на вътрешните работи на територията на област Бургас и в района на пристанище Бургас. Извънредните инспекции продължават и в други градове на страната, като особен акцент ще бъде поставен върху претоварването на камионите.

 

Целта на съвместните акции е да се минимизират рисковете за живота и здравето на пътуващите, като се осигурят безопасни условия за движение по отсечките с интензивен тежкотоварен трафик и се ограничат предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

 

Агенция
Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Източник: Zonanews

Мобилните екипи на АПИ и ИААА проверяват документите на водачите и чрез мобилни електронни везни установяват допустимото максимално натоварване на ос и максимално допустимата маса. С технически средства се измерват и габаритите на превозните средства.

 

При проверките служителите на Агенция "Пътна инфраструктура" са съставили 14 акта за административни нарушения по Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата. Установени са превозни средства, които са били с тегло много повече над разрешеното осово натоварване и максимално допустима маса. За 4-осовите превозни средства максимално допустимото тегло е 32 тона, а за 5-осовите ППС – 40 тона. Заловени са няколко зърновоза, които са били с тегло над 50 тона, както и извънгабаритно превозно средство, натоварено с 47 тона скраб, при разрешени максимум 40 тона.

 

ТИР на автомагистрала (АМ) Тракия
ТИР на автомагистрала (АМ) Тракия Източник: Zonanews

Инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" са проверили 42 тежкотоварни автомобили и са съставени 6 акта. Един от проверените камиони е бил претоварен. При три превозни средства са установени нарушения свързани с използването на тахографа. Други два акта са съставени за непопълнен пътен лист в графа товарителница.

 

Преминаването на претоварени превозни средства по републиканските пътища не само е сериозна опасност за безопасността на всички участници в движението, но води и до сериозни разрушения на пътната настилка.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени