360 души ползват услугите по проекта "Патронажна грижа +", изпълняван от Домашния социален патронаж в Бургас

33-ма потребители ползват услугата психологическо консултиране

Домашен патронаж в Бургас
Домашен патронаж в Бургас Източник: Община Бургас

Общо 360 възрастни и самотни хора или хора с увреждания ползват ежедневно безплатните социални услуги по проекта "Патронажна грижа +", осъществявани от Домашния патронаж в Бургас. Това сподели днес нейният управител Валентина Станкова на среща с журналисти, на която бяха представени целите, дейностите и резултатите по проекта. В нея взеха участие още зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности на Община Бургас Йорданка Ананиева, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, директорът на общинската дирекция по здравеопазване и социални дейности Мая Казанджиева, представители на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и специалисти, предоставящи социалните услуги.

 

"Проектът има две направления – предоставяне на патронажна грижа на възрастните хора и хора с увреждания, и хора, получаващи подкрепа за преодоляване на пандемията от COVID-19 и мерките, свързани с това. Целта ни е чрез този проект да успеем да достигнем до възможно най-голям брой хора, които имат нужда от тази социална и медицинска подкрепа", сподели зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности в Бургас Йорданка Ананиева. Управителят на Домашен социален патронаж Бургас Валентина Станкова разказа, че проектът подпомага възрастните хора и хората с увреждания да се справят с проблемите от ежедневието физически, но и психически. "Капацитетът по "Патронажна грижа +" е 241 потребители, но реално имаме повече желаещи да ползват услугата. В момента 360 са хората, които ползват услугата, а е комплексна и включва грижи от медицинска сестра, рехабилитатор, домашен санитар, психолог, социален куриер и дори извършване на леки ремонтни дейности в домовете на тези хора. Започнахме с един рехабилитатор, сега са четирима", заяви управителят на Домашен социален патронаж Бургас Валентина Станкова.

Валентина Станкова
Валентина Станкова Източник: Община Бургас

По проекта медицинска грижа от рехабилитатор и медицинска сестра, която извършва различни леки медицински манипулации, като вливания, инжекции, превръзки, измерване на артериално налягане и на кръвна захар, получават общо 222 лица. Освен това, домашни санитари помагат в домакинството и обслужването на потребителите, а 33-ма потребители ползват услугата психологическо консултиране. Оказва се, че заради пандемичните условия и условията на карантина зачестиха депресиите и паник атаките на възрастните хора. Това налага назначаване на още един, допълнителен психолог. Патронажната грижа включва още пазаруване от социалните куриери на хранителни услуги и лекарства, заплащане на битови сметки и неотложни административни и битови услуги със средства на потребителите, както и транспортиране до лечебни заведения, когато това се налага.

 

Второто направление по проекта "Патронажна грижа +" включва закупуване на лични предпазни средства, на дезинфектанти и препарати за почистване, тестване на персонала и на потребителите с цел превенция срещу коронавирусна инфекция и назначаване на допълнителен персонал за осигуряване на почистване и дезинфекция на помещенията в социалните центрове. "Чрез това направление предстои да закупим и доставим на всяка една социална услуга в Бургас UV устройства, йонизатори и бактерицидни лампи за дезинфекция на помещенията, както и осигуряване на компютърна техника за предоставяне на услугата по дистанционен начин, ако пандемичните условия го наложат", сподели още началникът на общински отдел "Здравеопазване и социални дейности " Адриана Христова.

 

Председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова сподели, че местният парламент също подкрепя дейността и усилията на Община Бургас и Домашния патронаж в работата им за подкрепа на най-уязвимите хора, болни и самотни хора. Целта на проекта е да осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в отговор на безпрецедентните предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19. Ще се осигури продължаване на подкрепата по осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домове на лицата, които са най-застрашени от коронавируса.

 

Предоставянето на допълнителна финансова подкрепа във връзка с мерките по превенция от заразяване с COVID-19 и предоставяне на патронажна услуга ще осигури продължаваща подкрепа и в извънредната обстановка в отговор на актуалните нужди, свързани с превенция и ограничаване на коронавируса и потребностите на уязвимите групи. Проект "Патронажна грижа +" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Още от "Бургас"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

В област Бургас продължават организираните инициативи за осигуряване на целогодишни полети на летището

На дневен ред бе поставен въпросът за конкретни действия, чрез които да се спре тревожната тенденция за намаляването броя на полети от и до Летище Бургас

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени