76 ученици премериха сили във финала на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата на МОН

За трети път купата грабнаха ученици от СУ "Христо Ботев" в Сунгурларе

76 ученици премериха сили във финала на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата на МОН
76 ученици премериха сили във финала на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата на МОН Източник: Пресцентър на МОН

19 отбора с общо 76 участници - победители в областни кръгове, показаха майсторство и знания на финала в Националното състезание по безопасност на движението по пътищата. За трета поредна година купата на първенци грабна отборът на домакините в Сунгурларе – СУ "Христо Ботев". Втори са възпитаниците на ПТГ "Д-р Никола Василиади" в Габрово (също печелили предишно състезание), а трети – ученици от СУ "Козма Тричков" от  Враца.

 

Първенците обясняват тройната си победа с много сериозна подготовка и постоянни тренировки. Златните медали зарадваха Антон Антонов (8. клас), Адем Шопов (9. клас), Александра Гъргова (9. клас) и Десислав Атанасов (10. клас). Те са подготвени от учителите Йордан Станев и Красимир Динчев.

 

Състезанието, което е в календара на МОН от четири години, се проведе в двора на училището в Сунгурларе. То протече и с изключително много емоции – радостта да са първи по жребий в надпреварата на моменти помръкваше при подаден червен картон за неправилно преодоляно препятствие, докосване на земята или пропуснато вдигане на ръка на финала. 

 

Велосипедистите (по двама от всеки отбор) трябваше да преминат през 13 препятствия, сред които имаше упражнение за ловкост на ръцете – преместване на чаша с вода от една поставка на друга, сложен слалом между пет конуса, разположени на една ос, но на различно разстояние един от друг, преминаване през люлееща се дъска, през трионовидна дъска, обиколка на осморка и др.

 

Участниците бяха инструктирани непосредствено преди състезанието от председателя на Националната комисия д-р Милен Марков от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Той им повтори това, на което ги учат техните инструктори: да не бързат, а да се стремят да стигнат до крайната точка без да допускат грешки, да не се разсейват от реакциите на публиката и без да пострадат. А учителите ги посъветваха да следят за чуждите грешки, за да не ги повтарят.

 

Регламентът включваше и писмен тест с въпроси от учебното съдържание в програмите за обучението по БДП.

С всяка изминала година интересът на училищата и децата към участие в това състезание нараства, отчетоха учители и жури. То се провежда в сътрудничество с експерти по пътна безопасност и МВР.

 

В журито, което създава и регламента на състезанието, освен д-р Марков участват и доц. Дорхан Салиев от Техническия университет в София и Ани Спасова, старши експерт по физическо възпитание и БДП в РУО София-област.

 

Учениците се включват и в множество извънкласни инициативи, като само през отминалата 2023 година са проведени 8 869 събития с участие 111 860 деца, ученици и учители.

 

За първи път през 2024 година има вече самостоятелна Национална програма "Безопасност на движението по пътищата" с бюджет от 4 млн. лева, с които ще се окаже подкрепа на обучението,  ще се изградят и нови площадки за обучение по БДП. Това съобщи зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, която бе гост на проявата.

 

"Обучението по безопасност на движението по пътищата в детски градини и училища възпитава отговорни млади хора. За Министерство на образованието и науката тази тема е от изключителнf важно значение, защото нашата задача е освен да Ви научим, да създадем и трайни навици за опазване на живота и здравето", каза тя.

 

Таня Михайлова посочи, че ако този системен процес на обучение се превърне в част от възпитанието на учениците, те ще успеят да променят гражданското общество, което ще прояви нулева толерантност към нарушителите. "Вие сте тези, които ще развиете отговорност и най-вече ще се научите как да пазите себе си и останалите участници в движението", каза зам.-министърът и изрази увереност, че с придобитите знания учениците са по-мотивирани да променят и отношението на своите семейства към всичко, което се случва около нас.  

 

Сред гостите на събитието бяха кметът на Сунгурларе Димитър Гавазов, главният експерт от МОН Станислав Груев, началникът на РУО Бургас Петя Петрова и старши експертът от РУО Иван Бъчваров.

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени