Анна Натова: Удълбочаването на пристанище Бургас ще отвори врати за по-големи товарни кораби

Проектът, който е на стойност 70 млн. лева, ще направи пристанището изключително конкурентоспособно

Анна Натова: Удълбочаването на пристанище Бургас ще отвори врати за по-големи товарни кораби
Анна Натова: Удълбочаването на пристанище Бургас ще отвори врати за по-големи товарни кораби Източник: Пресцентър на МТС

Удълбочаването на пристанище Бургас ще отвори врати за приемане на едни от най-големите кораби и ще увеличи неговия капацитет и атрактивност. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова по време на представянето на дейностите по проект за капитално драгиране между пристанищните терминали в Бургас.


"Това е пореден мащабен проект на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" в морския град, но също и първият им проект по новата Програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г.", каза Анна Натова. "Всяка инвестиция в стратегически обект като пристанище Бургас допринася за икономическия напредък не само тук, но и за държавата", отбеляза тя. По думите ѝ изпълнението на проекта, който е на стойност 70 млн. лева, ще направи пристанището изключително конкурентоспособно.


Проект "Капитално драгиране – басейн между Терминал "Бургас Запад" и Терминал "Бургас Изток 2/2А/" представлява удълбочаване на акваторията в пристанището за постигане на нови проектни дълбочини. Това ще позволи обработката на кораби с дължина до 260 м, ширина до 32 м, газене до 14,5 м и DWT 80 000 тона и използването на съществуващите съоръжения за обработка на товари, така че около 100 000 20-футови еквивалентни единици (TEU) да могат да бъдат обработвани допълнително.

 

Пристанище Бургас
Пристанище Бургас Източник: Пресцентър на МТС

 

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени