Асим Адемов в Поморие: През 2020 г. лозаро-винарският сектор бе подпомогнат с над 60 млн.лв.

Асим Адемов и Ася Пеева провериха напредъка по заключителния втори етап от изграждането на рибарското пристанище

Евродепутатът Асим Адемов
Евродепутатът Асим Адемов Източник: ПП ГЕРБ

Продължаваща подкрепа за лозарите от областта, европейско финансиране за отглеждане на винени лозя, промени в разпределението на субсидиите. Това обсъдиха евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и кандидатът за народен представител Ася Пеева на среща в Поморие. Те коментираха предизвикателствата пред лозарството в региона, както и акценти от програмата за управление, свързани със земеделието. "8 млрд. евро са предвидени за Общата селскостопанска политика /ОСП/ в ЕС в рамките на двегодишния преходен период 2021-2022 г. От тези средства над 880 млн. евро са за България, като 200 млн. евро са по плана на възстановяване от COVID-19. Програмата на ГЕРБ за следващите 4 години е насочена към подсилване на потенциала на селското стопанство, екологична устойчивост и опазване на климата. Ще работим за развитие на екологосъобразно селско стопанство чрез стимулиране на земеделските стопани, насърчаване на биологичното производство. Кауза ще бъде и увеличено предлагане на български храни и продукти в магазините", сподели Асим Адемов.

 

Ася Пеева, която през 2020 г. проведе няколко срещи с лозари и винари, коментира акценти от програмата в сектор "Земеделие". "Той остава приоритетен. През изминалата година лозаро-винарският сектор беше подпомогнат с над 60 млн. лева. Имаме уверението на земеделския министър Десислава Танева, че увеличаването на максималния размер на помощта на мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор ще се запази и през 2021 г.", каза тя.

 

Присъстващите коментираха още промени в Закона за виното и спиртните напитки и ограничения, свързани с малкия и средния производител, определяне на акциз върху продадените, а не върху произведените количества. Те поискаха и подкрепа за новоучреденото сдружение на лозарите, както и връзка с европейски съсловни организации. Обсъдено бе и предложение за разграничаване на мерките за лозари от тези за винарите.

 

Асим Адемов и Ася Пеева провериха напредъка по заключителния втори етап от изграждането на рибарското пристанище. Пректът се реализира със средства по "Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.". Те разгледаха и строителните дейности по проект "Традиции – вчера, днес и утрe" за изграждане на културен център в сградата на бившия Пионерски дом. Той се осъществява по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Турция 2014–2020 г.

Още от "Бургас"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

В област Бургас продължават организираните инициативи за осигуряване на целогодишни полети на летището

На дневен ред бе поставен въпросът за конкретни действия, чрез които да се спре тревожната тенденция за намаляването броя на полети от и до Летище Бургас

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени