Атанасовското езеро отправя ново предизвикателство – "Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО"

Инициативата цели да привлече 500 нови посетители на Атанасовско езеро през активния летен сезон

Атанасовско езеро
Атанасовско езеро Източник: Община Бургас

За всички ентусиасти и любители на приключения Атанасовското езеро отправя ново предизвикателство – "Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО", съобщават от Община Бургас. Проектът е на Българска фондация Биоразнообразие и започва в Атанасовско езеро край Бургас, което е пример за опазена природа (резерват, защитена местност, Натура 2000 зона), в рамките на интензивна градска среда. Това е мястото в България с най-много птици – 333 вида, но и с нестихващ интерес за застрояване на крайбрежните територии.


"Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО" цели по нов и иновативен начин, чрез търсене на тайници със съкровища от загадки и образователни елементи, да популяризира соленото Атанасовско езеро край Бургас, като въвлече, ангажира и информира нови хора за тази ценна природна територия, влиянието на климата и проблемите с нейното опазване.


Екипът на проекта вече обиколи езерото и подбра подходящи места, където да се поставят съкровищата. "Това място е наистина забележително. Започва буквално от град Бургас и продължава като изцяло дива територия. Търсенето на съкровища ще бъде приключение с интересни наблюдения. Всяко едно съкровище ще е под формата на тайник (сливаш се с природата или невидим на пръв поглед) и местоположението му ще бъде описано върху специално проектирана карта на езерото. На всяка локация, забавни загадки ще образоват търсачите за важността от опазване на тази природна територия и ефекта на климатичните промени и прекомерната урбанизация." – споделя координаторът на проекта Петър Ванев от БФБ.


Инициативата цели да привлече 500 нови посетители на Атанасовско езеро през активния летен сезон. Веднъж осъществен, проектът ще може да се мултиплицира в района на другите две бургаски езера Вая и Мандра. Всички локации на тайници ще бъдат качени в световната платформа "GeoCaching", което ще привлече чуждестранни посетители. Следете нашият сайт - www.bbf.biodiversity.bg за подробности и ви очакваме лятото в Бургас, да учим и да се забавляваме в розовото Атанасовско езеро.


Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на VIVACOM Fund по съвместна дейност с проект GAME ON: Don’t let climate change end the game! и програма DEAR на Европейската комисия.

Още от "Бургас"

Бургас ще бъде домакин на едно от най-големите събития в сферата на онлайн търговията в региона

В лекторския състав са представители на Facebook за България в лицето на Httpool и Лазар Малаков, Петър Дяксов от дигитална агенция SEOMAX, Светлозар  Димитров - EuShipments by InOut

Прочетете повече прочетете повече

Цветното изложение "Флора Бургас 2021" ви очаква от 8 до 16 май

В зелените площи край експоцентър "Флора" в Морската градина ще откриете продукцията на фирми и производители, предлагащи цветя, посадъчен материал, градинска техника и инвентар, паркова мебел, градинска керамика, мед и пчелни продукти

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ попита за морала на Мая Манолова пред "подпорния хотел" на нейния човек в Алепу (ВИДЕО)

Както Zonanews писа още преди седмица, така нареченият "подпорен" хотел има нов собственик  - Стоян Василев - и той е брат на кандидат-депутат от "мутрите" на Мая Манолова в Бургас

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени