Българската петролна и газова асоциация: Рафинерията на "Лукойл" у нас вече работи с неруски петрол

Не се очаква рязко повишение на цените на горивата след отпадането на дерогацията, заяви Светослав Бенчев

Светослав Бенчев
Светослав Бенчев Източник: Скрийншот видео кадър

Днес е последният ден, в който България може да използва руски петрол за производство на горива. След решение на парламента от утре дерогацията окончателно отпада. Първоначално изключението трябваше да е в сила до края на годината, но депутатите намалиха значително срока, за да не се финансира индиректно Русия. От 1 януари беше прекратен и износът на преработени продукти. Според бранша това няма да доведе до скок в цените на бензиностанциите. Очакванията са те да се задържат около сегашните стойности.

 

По NOVA NEWS председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев заяви, че не се очаква рязко повишение на цените на горивата след отпадането на дерогацията. Той цитира данни, според които има известно повишение през последните седмици в рамките на 2% при бензина и 3% при дизела. Това според него са нормални пазарни параметри, които се дължат изцяло на цената на суровия петрол.

 

По думите му рафинерията на "Лукойл” у нас вече работи с неруски петрол. Той изрази очаквания цените на горивата да се задържат в сегашните си стойности. Бенчев посочи още, че зеленият преход ще струва пари, които ще бъдат платени от обществото. "Въпросът е колко бързо и успешно искаме да го направим”, смята Бенчев.

 

Лукойл
Лукойл Източник: Zonanews

 

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени