Бургас чества 200 години от рождението на Георги Раковски

Днес от 18:00, в зрителната зала на новата Библиотека, проф. дфн Калина Лукова ще представи "С перото и със сабята" – слово за Георги Раковски

200 години безсмъртие
200 години безсмъртие Източник: Община Бургас

В чест на големия будител и идеолог, родоначалник на националното революционно движение, на 12 април, понеделник, от 18:00, в зрителната зала на новата Библиотека, проф. дфн Калина Лукова ще представи "С перото и със сабята" – слово за Георги Раковски. Това съобщават от Община Бургас.


Те припомнят още, че на 14 април 2021 година се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Този велик българин често остава в сянката на Левски и Ботев, но напоследък получава все повече внимание, включително в учебниците по история. Невероятно, но факт, той успява да създаде в умален мащаб още преди Освобождението нещо като първична конституция, правителство и дори армия на несъществуващата тогава държава България, с помощта на емигрантската ни общност.


На 14 април, през целия ден, всеки може да отдаде почит и признателност към големия български революционер и да положи цвете пред паметника му в Морската градина.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени