Бургас продължава да поставя "исторически" пейки

Четирите "исторически" пейки имат отстрани USB портове за безплатно зареждане на мобилни устройства

Историческа пейка в Бургас
Историческа пейка в Бургас Източник: Община Бургас
Община Бургас постави 4 нови пейки на площад "Св. св. Кирил и Методий", като своеобразни маркери на пешеходния маршрут към Етнографския музей, чиято реставрация вече стартира, информират от пресцентъра на общинската администрация. Затова те разказват за няколко велики личности от миналото, допринесли за развитието на града.
 
 
Това са - легендарният италиански архитект Рикардо Тоскани, който присъства с поне 10 свои произведения в Топ 100 на най-красивите сгради в Бургас; французинът Жозеф Бонал – едър търговец, помогнал за икономическия просперитет на Бургас, дипломат и дарител, оставил свои ценни имоти за обществено ползване; аскетът Александър Георгиев – Коджакафалията, натрупал огромно богатство с предприемаческия си талант, за да завещае малко преди своята кончина по-голямата част от него на своя град; Димитър Бракалов – един от най-успешните кметове на Бургас. Той е първият българин, купил жътварска машина от Англия, а по-късно и вършачка. Бил е работодател на стотици хора от бургаския регион. В неговите стопанства за първи път се отглеждат новите за нашите земи земеделски култури картоф и слънчоглед. Сградата, където е настанен Етнографският музей, е неговият бивш дом. Затова се нарича "Бракаловата къща".
 
Четирите "исторически" пейки на площад "Св. св. Кирил и Методий" имат отстрани USB портове за безплатно зареждане на мобилни устройства. Само трябва да си носите собствен кабел.

Още от "Бургас"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

В област Бургас продължават организираните инициативи за осигуряване на целогодишни полети на летището

На дневен ред бе поставен въпросът за конкретни действия, чрез които да се спре тревожната тенденция за намаляването броя на полети от и до Летище Бургас

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени