Бургас с проект за ограничаване на използването на прясна вода от Мандренското езеро

Целта на WATEROIL е да бъде внедрена иновативна технология, която ще позволи използваната вода в технологични процеси да се пречиства и използва отново

Бургас
Бургас Източник: Община Бургас
Община Бургас, съвместно с партньори, ще започне изпълнението на проект, чиято цел е ограничаване на използването на прясна вода от Мандренското езеро за технологични нужди и опазване на природните ресурси, информират от местната администрация. Проектът носи името "Иновативна технология за третиране на води за по-добро управление на речните басейни" – WATEROIL. Той се реализира със средства по Програма Лайф 2020 – LIFE20 ENV/BG/001042, сектор "Води и морска околна среда".
 
Целта на WATEROIL е да бъде внедрена иновативна технология, която ще позволи използваната вода в технологични процеси да се пречиства и използва отново. Това ще доведе до намаляване на използването на прясна вода от езерото с 420 000 куб. м. годишно.
 
Използването на новата технология има специфична цел да се намалят емисиите на замърсители във въздуха и да се подобри екологичното състояние на Мандренското езеро, което е част от защитена зона "Мандра - Пода", и да се съхрани неговото биологично разнообразие. Община Бургас ще разработи и приложи методология за оценка на разпространението на неприятни миризми от технологичните процеси, която ще е базирана на най-добрите практики и европейските стандарти в тази сфера.
 
Друга дейност, която ще изпълнява Община Бургас, е извършването на мониторинг за качеството на атмосферния въздух с мобилната станция. Участието на Община Бургас бе подкрепено единодушно от Общинския съвет. Финансирането на дейностите се осъществява със средства по програма LIFE и пари от общинския бюджет.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени