Бургаската опера с празнични концерти за Цветница и Великден

Диригент на Великденския концерт на 12 април е маестро Йордан Дафов, солисти: Йоана Железчева, Йоана Кадийска, Андреа Мирчев и Костадин Мечков

Великденски концерт на Държавна опера-Бургас
Великденски концерт на Държавна опера-Бургас

Държавна опера – Бургас е подготвила два концерта – на 9 и 12 април. И двете събития са включени в официалната празнична програма на Община Бургас, посветени на големите християнски празници Цветница и Великден. След големия успех на поредица от камерни прояви във фоайето на Операта – последната от които бе концертът "Вокалната музика на Рахманинов", посветен на 150-годишнината на композитора, предстои нова камерна проява в изисканото пространство на преддверието  на бургаския културен институт – концертът "Цветя за Цветница", от 11 часа в празничния неделен ден. 

 

Солистите на Бургаската опера: сопраните Йоана Железчева, Людмила Михайлова, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и Шмилена Султанова, мецосопраното Даниела Дякова, тенорите Андрея Мирчев и Яни Николов, баритоните Бранимир Недков, Валери Турманов и Йордан Христозов и басите Диман Панчев и Костадин Мечков ще изпълнят подбрани творби от световната оперна и песенна литература.

 

Концерт за Цветница на Държавна опера-Бургас
Концерт за Цветница на Държавна опера-Бургас Източник: Държавна опера-Бургас

В концертната програма ще прозвучат: "Я, разтуряй, Цвето моме!" от Добри Христов, "Ария на розата", "Сегидиля" и "Хабанера" из операта "Кармен" от Жорж Бизе,, "Дует на цветята" из операта "Лакме" от Лео Делиб, "Серенада" от Франц Шуберт, Ария на Граф Алмавива из операта "Сватбата на Фигаро" от В. А. Моцарт, "Vi ravviso” из операта "Сомнамбула" от Винченцо Белини, дуети из "Веселата вдовица" от Франц Лехар и "Царицата на чардаша" от Имре Калман, Ariq "Io son l'umile ancella" из операта "Адриана Лекуврьор" от Франческо Чилеа, "Son Pocchi Fiori” из операта "Приятелят Фриз" от Пиетро Маскани, "Благославям вас, леса" от П. И. Чайковски, "Елегия" от Жул Масне, Ария "Mon coeur” из операта "Самсон и Далила" от Камий Сен-Санс. "Баркарола", вокални творби от Габриел Форе и др.

 

На 12-и април, сряда, от 19 часа в залата на Операта предстои традиционният Великденски концерт, посветен на най-светлия християнски празник. Зад диригентския пулт отново застава именитият маестро Йордан Дафов, който е носител на наградата "Златен век" на Министерството на културата. Талантливият и уважаван диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност.

 

Маестро Йордан Дафов
Маестро Йордан Дафов Източник: Държавна опера-Бургас

Маестро Йордан Дафов, отбеляза своя 83-годишен рожден ден през м. февруари т. год, и, освен многобройни поздрави от колеги и съмишленици, той бе удостоен с официален Поздравителен адрес от името на маестро Найден Тодоров, министър на културата от служебния кабинет. Йордан Дафов дирижира и Коледния концерт в края на 2022 г., при пълна зала с интернационална публика. Очаква се и предстоящият концерт да привлече широк кръг от почитатели на класическата музика.

 

В програмата на концерта на 12 април ще прозвучи Симфония №8 /"Недовършена"/ в си минор от големия австрийски композитор Франц Шуберт, един от основоположниците на романтизма в музиката. Малко известен факт е, че едно от най-разпознаваемите произведения на Шуберт не е получило признание, докато композиторът е бил жив. В музикалния текст на "Недовършената" симфония са закодирани всички най-характерни черти на романтичния период в изкуството

 

Второто произведение в програмата на Великденския концерт е също емблематично - "Реквием" в ре минор – за солисти, хор и оркестър, от великия представител на Виенската класическа школа Волфганг Амадеус Моцарт. Солисти в "Реквием" ще бъдат: Йоана Железчева – сопран, Йоана Кадийска – мецосопран, Андрея Мирчев – тенор и Костадин Мечков – бас. Концертмайстор ще бъде Ваня Златева, която миналата година бе удостоена с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – "Кристално огърлие". Във Великденския концерт участва и хорът към Държавна опера – Бургас с диригент Невена Михайлова.

 

 "Реквием" на Моцарт е последното произведение на гениалния композитор, който е напуснал земния свят само на 35 години и оставя след краткия си живот огромно музикално богатство. "Реквием" е довършен след смъртта му от неговия ученик Франц Ксавиер Зюсмайер по молба на вдовицата на Моцарт Констанца. Дълги години се счита, че цялата оригинална партитура е написана от Волфганг Амадеус – легенда, старателно поддържана от Констанца.

 

След като години по-късно е намерен оригиналният ръкопис на творбата, съпругата публично признава ролята на Зюсмайер за завършване на творбата. Въпреки това "Реквием" остава най-емблематичното произведение за творчеството на Моцарт. Музиката и посланията на "Реквием" на великия композитор от Виенската класическа школа нямат аналог. Сякаш небесните селения се разтварят и дават лимитиран достъп на нас, скромните земни създания, до висшите нива на колективната памет, където се е сбрала цялата човешка емоция и мъдрост, трупани през вековете...

 

В предпразничите дни Държавна опера – Бургас пожелава на всички почитатели на музикалното изкуство хармония, мир, благоденствие и любов – като най-човеколюбивото измерение на Бог, пресътворен в земните дела!

Билети за двата празнични концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, на каса "Часовника" /пред х-л "България", работи и в събота/, както и в мрежата на Grabo и  Eventim.

 

За диригента маестро Йордан Дафов:

Йордан Дафов е един от най-емблематичните представители на съвременната българска диригентска школа, познат като диригент с висока музикална култура и уважаван заради неповторимата си техника на дирижиране. Завършва Българската държавна консерватория в София в класа на проф. Константин Илиев. От 1970 до 1971 г. като млад диригент взима майсторски клас по анализ, композиция и естетика при проф. Оливие Месиен в Парижката национална консерватория. През 1966 г. започва като диригент на Варненска филхармония. През 1977 г. е артистичен директор и главен диригент на Бургаска филхармония.

 

В началото на 1981 г. става диригент на Софийския филхармоничен оркестър, като едновременно с това е и главен диригент на Толбухинския камерен оркестър, който под неговата умела диригентска палка успява да си извоюва името на един от най-добрите камерни ансамбли в България. От 1997 до 1999 г. е артистичен директор и главен диригент на Варненска филхармония. Междувременно маестро Дафов води майсторски клас съвместно с Х. Фаберман (САЩ).

 

От ноември 2000 до май 2002 г. е директор и диригент на Софийска филхармония. Познат като диригент във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария. Прави записи за БНТ и БНР, както и за френското и шведското радио и испанската телевизия. Автор е на три симфонии, "Утринна музика и серенади" (за струнен оркестър), "В профил и анфас" (за голям симфоничен оркестър), вокална музика за инструментални камерни състави, театрална музика. Маестро Дафов е носител на наградата "Златен век" на Министерството на културата. Талантливият и уважаван диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност.

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени