Даниела Дякова и Костадин Андреев във великолепен тандем сред естествения декор на Бегликташ в "Кармен"

Маестро Иван Кожухаров зад пулта и великолепен артистичен каст в събота на тракийското светилище до Приморско

Операта "Кармен"
Операта "Кармен"

На 20-и август, събота, от 20.30 часа на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ на публиката ще се предостави възможността да съпреживее отново вечната история за внезапно пламнала страст, отблъскване, емоционална реабилитация, сблъсък на два свята, които неудържимо се привличат, а опустошителните чувства ги унищожават – с операта "Кармен"  от Жорж Бизе. Събитието е последното от мащабния фестивал "Опера на светилището", реализиран за трети път от Държавна опера-Бургас и община Приморско.

 

Драматичният сюжет на една от най-популярните опери в световен мащаб винаги звучи актуално. Независимо от епохата, в която живеят, хората неизменно носят идентични чувства, стремления, а отношенията им са базирани на общочовешки норми, които са неподвластни на времето. Операта се е превърнала в емблематична – не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с изящна мелодична линия, както и музикалните мотиви, които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква разнопосочни чувства.

Зад диригентския пулт в събота ще застане маестро Иван Кожухаров, който има таланта и капацитета да превърне всеки спектакъл или концерт под неговата палка в музикално събитие.

 

Даниела Дякова като Кармен
Даниела Дякова като Кармен Източник: Държавна опера-Бургас

В ролята на знаменитата страстна циганка Кармен, която е обект на силни и неконтролируеми чувства, безумна ревност, водеща до фатална развръзка, ще бъде невероятното мецосопрано Даниела Дякова, която не крие своето пристрастие и емоционалната си връзка с тази сложна драматична роля. Нейният плътен и наситен глас, с богатство на тембровите нюанси, е изключително подходящ за противоречивия образ, който ще изгради на сцената в Бегликташ. Даниела Дякова бе великолепна и респектираща Улрика – гадателката, която вещае бъдещето и направлява със своите предсказания човешки съдби – в операта "Бал с маски", на 13-и август, на същата сцена в Бегликташ.

 

На 20-и август именитото мецосопрано Даниела Дяковa ще бъде  в сценично партньорство с тенора Костадин Андреев /гост/, солист на Софийската опера и балет, който ще влезе в ролята на Дон Хосе – разкъсван от вътрешни противоречия. На 22 юли т. год. Костадин Андреев бе блестящ на Летния театър в Бургас в ролята на Калаф в операта "Турандот" от Джакомо Пучини.

 

Даниела Дякова
Даниела Дякова Източник: Държавна опера-Бургас

Даниела Дякова, на чийто темперамент ролята на Кармен импонира великолепно, ще бъде отново помитаща на откритата сцена в Бегликташ – същинска фурия, амалгама от страст и неустоим порив към вътрешна свобода, която за нея е над любов, привързаност, дори над инстинкта за живот. Великолепният тенор Костадин Андреев, който многократно е пял на сцените в България и по света с незабравимата и неподражаема Гена Димитрова, ще се превъплъти в ролята на трагично влюбения  Дон Хосе,. Той се вписва блестящо в емоционалната дъга, породена от сценичното взаимодействие с образа на най‐прочутата циганка Карменсита.

 

Даниела Дякова и Валери Турманов
Даниела Дякова и Валери Турманов Източник: Държавна опера-Бургас

Талантливият млад баритон Валери Турманов ще бъде матадорът Ескамилио,  който печели чувствата на Кармен и тласка Дон Хосе към черна ревност с трагична развръзка. Чудесното сопрано Мария Цветкова-Маджарова ще се превъплъти в образа на нежната всеотдайна девойка Микаела, басът Делян Славов ще бъде Цунига – той бе в ролята на заговорника Самуел във второто събитие от "Опера на светилището" – операта "Бал с маски" от Джузепе Верди. Като Фраскита на сцената ще се представи сопраното Миглена Славова – гост, която се превъплъти блестящо в ролята на Оскар в "Бал с маски" от Верди миналата събота на откритата сцена в Бегликташ. Лина Пеева ще бъде в ролята на Мерседес, баритонът Бранимир Недков влиза в образа на Данкайро, тенорът Яни Николов ще бъде Ремендадо, басът Костадин Мечков – Моралес.

 

Режисьор на постановката, адаптирана за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора – Невена Михайлова, хореографията е на Недко Георгиев, концертмайстор – Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. В мащабния атрактивен спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас, както и Детски хор "Милка Стоева" с диригент Светла Стоева.

 

Постановките на Държавна опера-Бургас на тракийското светилище предоставят за трета година уникален шанс за съприкосновение с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите. Мястото под откритото небе на мистична Странджа е магично – осъществява се вълнуваща среща на послания от древността със съвременната интерпретация на вечната класическа музика. В подобни моменти Природата притихва и се вслушва в гласа на Изкуството. Представленията – сред естествения декор на мегалитното светилище, на специално изградена до каменния комплекс сцена, както и на самите каменни блокове, преминават сякаш под покровителството на древните траки, живели и извършвали своите мистични ритуали по тези земи, които са символично с целия огромен екип, реализиращ амбициозното начинание.

 

Фестивалът "Опера на светилището" е доказателство, че класическата музика носи ореола на непреходност и вечност, като естетика и послания, като култура на мислене и начин на световъзприятие и би трябвало да се поддържа интересът и преклонението пред нейните нетленни послания, а в съчетание с подобен природен феномен, е още по-въздействаща.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени