Депутатът от ГЕРБ Иван Вълков: Наблюдаваме скандална манипулация на Христо Иванов в ущърб на бургаските рибари

Лидерът на "Да, България" манипулира обществото съвсем съзнателно, като юрист знае, че разпространява неистинска теза, казва Вълков в интервю за бургаския сайт "Флагман"

Иван Вълков, народен представител от ГЕРБ-Бургас
Иван Вълков, народен представител от ГЕРБ-Бургас

- Господин Вълков, вие сте сред вносителите от ГЕРБ на промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Какво налага тези нови текстове?

- Промените ще уредят единствено и само статута на рибарското селище Ченгене скеле. Това е близо 50-годишен нерешен проблем на рибарската общност в Бургас, започнал с насилственото преместване на рибарските лодки от пристанище Бургас към Ченгене скеле в началото на 70-те години. Ако бъдат приети промените рибарите ще могат спокойно да използват рибарските си хижи и съоръжения. Актуалните текстове за закона са подадени от самата общност „Морски сговор” и са внесени от нашата група народни представители. Тук е моментът да обърнем внимание, че проблемите на рибарите ще бъдат решени благодарение на последователните действия от страна на народни представители от различни партии, които през годините се ангажираха с казусите в Ченгене скеле.


Лидерът на „Да, България” Христо Иванов съзря с тези промени опит да бъде узаконена една от сградите в близост до т.нар. сараи на Доган. Какъв е вашият коментар?

Абсолютна манипулация и ще обясня защо. Христо Иванов, като юрист, отлично знае, че с промените в този закон това не може да се случи. Фактът, че разпространява подобни тези означава, че умишлено подвежда обществеността. Той цитира единствено петте допълнителни условия, но пропуска основния текст на промените в закона, където категорично се посочва кой отговаря на критериите. Визираният от Христо Иванов обект не отговаря на изискванията за селищни образования, попадащи в територии граничещи с териториите на рибарските пристанища по чл. 107 от този закон или на специализирани пристанищни обекти за обслужване на риболовните дейности по чл. 111а. За да сработи този закон обектите трябва първо да отговарят на условията в основния текст и след това и на тези по допълнителните условия. Отново обръщам внимание, че Христо Иванов като юрист е наясно с този факт.

- Защо промените, които предлагате, са точно в този закон?

- Защото искаме тези промени да касаят единствено рибарските общности, а не от тях да се възползват и други субекти. Както знаете рибарските пристанища влизат в специализирания закон за Морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Рeпублика България.

Източник: Флагман

 

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени