Детето, ударено от гръмотевица в Бургас, е в критично състояние

Момченцето е настанено в Интензивното отделение

Мълния, светкавица, гръмотевица
Мълния, светкавица, гръмотевица Източник: Zonanews

Мълния удари 8-годишно момченце, докато се разхождало с родителите и сестра си в Морската градина на Бургас. Семейството било застигнато от мощна буря на път към ресторант, в който решили да търсят подслон.

 

"Сестричката на момченцето е имала тренировка малко преди да стане инцидентът", разказа Ангел, който е близък на семейството. "Падна мълния и майката на детето каза някой да се обади на 112. Аз звъннах и отидох да видя дали момченцето е в съзнание", обясни очевидецът на инцидента Никола.

 

Той видял, че детето е в безсъзнание. "Майката правеше дишане уста в уста на детето, а бащата - сърдечен масаж", добави свидетелят. Момченцето е занесено на ръце в болницата от баща си. От лечебното заведение са съобщили за NOVA, че детето е било в състояние на клинична смърт.

 

"Без жизнени показатели, без сърдечна дейност. Благодарение на бързите и адекватни действия на екипите в Спешното отделение и приложените медикаменти и интубация, детето е възстановило сърдечна дейност", коментира зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров.

 

Момченцето е настанено в Интензивното отделение. Животът му остава в опасност. "Първите 24 часа са абсолютно критични. Извършват се допълнителни образни изследвания. Всички консултанти са на терен. Детето е с изгаряния в областта на гръдния кош и крайниците", добави д-р Тодоров.

 

Д-р Лъчезар Иванов интубира момчето преди то да възстанови сърдечната си дейност. "На монитора имаше данни за миокарден инфаркт. Това обаче са неща, които ще се доуточняват. По гърдите и по седалището имаше следи от мълнията", уточни той. Борбата на лекарите за живота на момчето продължава.

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени