Динамика и хумор със съвременно звучене в "Севилският бръснар" в Бургаската опера в четвъртък

Под палката на Иван Кожухаров, солисти, оркестър и хор гарантират взрив от емоции

Севилският бръснар в Държавна опера-Бургас
Севилският бръснар в Държавна опера-Бургас

В четвъртък, 14‐и април, от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас четвъртото представление на новата постановка на "Севилският бръснар", комична опера в две действия от Джоакино Росини, гарантира  букет от усмивки и висок градус на настроението. Двете премиери през м. октомври 2021 г., както и третият спектакъл – през м. декември, преминаха с очакван успех и многобройна публика.

 

Съвременната свръхзабавна трактовка на една от най-обичаните опери е обогатена с елементи на социална сатира – поднесена чрез особено сполучливите и актуално звучащи режисьорски попадения на доц. д-р Александър Текелиев, съчетани с оригиналната авангардна цялостна визия на спектакъла, дело на сценографа и костюмограф Денис Иванов.

 

Цялостният сценичен продукт е шеметно въздействие – творческият и артистичен екип е първокласен, сценографията и костюмите са цветни, иновативни, грабващи сетивата, а музиката на Росини – гениална и винаги актуална. Постановката е акумулирала творческа инерция с все по‐въздействащ заряд и продължава да придобива все по‐зрял облик.

 

Всички, които ще бъдат "замесени" в емоционалното приключение на бургаска сцена в четвъртък в залата на Бургаската опера, се готвят с приповдигнато настроение за поредното сценично предизвикателство. Зад диригентския пулт на 14-и април застава маестро Иван Кожухаров, който преди дни дирижира балета "Пахита" от Лудвиг Минкус и сценичната кантата "Кармина Бурана" от Карл Орф на бургаска сцена. Всеизвестен факт е, че именитият маестро изработва до съвършенство всеки детайл от партитурата – като изграждане на динамика, градация, баланс, интелектуален заряд. Концертмайстор на чудесния оркестров състав ще бъде Ваня Златева, която миналия месец бе удостоена "Кристално огърлие" –  най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

 

Марян Йовански - Севилският бръснар Фигаро
Марян Йовански - Севилският бръснар Фигаро Източник: Държавна опера-Бургас

Великолепен е и солистичният състав в четвъртък: баритонът Марян Йованоски, който бе същинска артистична фурия на премиерния спектакъл на 8-и октомври 2021 г., отново влиза в образа на най-знаменития бръснар на всички времена – Фигаро, който е копие на Елвис Пресли и стилистиката на 70-те години на XX век. Блестящият баритон съумява да запази всеки детайл от музикалния текст, като добавя оригиналните щрихи към образа, който предизвиква истинска симпатия и, разбира се, много смях.

 

Лирико-спинтовият тенор Николай Моцов /гост/ за четвърти път влиза в ролята на Граф /Шейх/ Алмавива. Колоритно, емоционално въздействащо и с всеки изминал спектакъл – обогатено с нови артистични нюанси, е неговото сценично представяне. Тенорът разширява параметрите на сложния хумористичен образ с инвенции, които се вписват в цялостната концепция на постановката и се посрещат радушно от страна на публиката, зажадняла за забавна оригиналност.

 

Йоана Кадийска - Розина
Йоана Кадийска - Розина Източник: Държавна опера-Бургас

В ролята на своенравната очарователна кокетка Розина влиза харизматичното мецосопрано Йоана Кадийска. Партията изисква филигранна вокална техника, изключителна лекота при интерпретацията и финес, а Кадийска се справи  безапелационно в нейната мечтана роля – на втората премиера на "Севилският бръснар" – на 26-и октомври 2021 г.

 

Йоана Кадийска - Розина
Йоана Кадийска - Розина Източник: Държавна опера-Бургас

Баритонът Йордан Христозов дебютира в ролята на досадния Д-р Бартоло, чиито подмолни планове се възпрепятствани от приятелската задруга на Фигаро, Розина, Берта и всички замесени в свръхзабавната сюжетната линия. Ролята на Д-р Бартоло е ключова в цялостното развитие и изисква сериозен вокален и артистичен капацитет.

 

Диман Панчев - Дон Базилио
Диман Панчев - Дон Базилио Източник: Държавна опера-Бургас

Басът Диман Панчев отново ще предизвика взрив от емоции и искрен смях с образа на Дон Базилио. Диман Панчев влиза за четвърти път в ролята и брилянтно представя интригантските нагласи и последствията от една майсторски измислена и отработена в социума клевета. Нона Кръстникова, сопран, която бе неотразима като Берта на премиерния спектакъл – щокиращо шармантна и предизвикателно очароваща в ролята на икономката, която има афинитет към вино и мъже... и още нещо. Нона Кръстникова е чудесна и като музикално изграждане на нелеката вокална партия.

 

Баритонът Бранимир Недков ще се представи отново вихрено артистично и ярко в ролите на Фиорелло и Офицера. Особено важна роля в сюжетното развития и цялостната режисьорка концепция имат всички артисти от хоровия състав /с диригент Невена Михайлова/, всеки от които има индивидуална артистична задача и изпълнява етюди, наситени с много чувство за хумор.

 

Севилският бръснар в Държавна опера-Бургас (1)
Севилският бръснар в Държавна опера-БургасИзточник: Държавна опера-Бургас

Всеки един професионалист от екипа, който стои зад завършената визия и послания на мащабната постановка на "Севилският бръснар", е събрал енергийния си заряд в хомогенна цялост, и неизменно предизвиква искрена изненада и възхита у присъстващите на всяко представление. Мира Искърова ще изпълни клавирните речитативи, помощник‐режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов, корепетитор – Илиана Тодорова, субтитрите са дело на Сребрина Славова, Дора Фъртунова е  отговорник за реквизита и суфльор, за грима и перуките се грижи Калина Попова, която дебютира успешно в ролята на Берта на спектакъла през м. декември.

 

Йоана Кадийска и Николай Моцов - Розина и Граф -Шейх Алмавива
Йоана Кадийска и Николай Моцов - Розина и Граф -Шейх Алмавива Източник: Държавна опера-Бургас

Свежият, дързък, симпатично провокативен и предизвикателно иновативен спектакъл на "Севилският бръснар" в четвъртък, 14-и април, ще хвърли за пореден път ръкавица към публиката – отваряйки щекотливи съвременни теми в нестандартен прочит с привкус на социална сатира с психологически нюанси – съвсем в ритъма на "стъпките на времето"...

Един позитивен знак не остава незабелязан по време на представленията на "Севилският бръснар" – сред публиката присъстват доста млади хора, а това е сигурна индикация, че постановката отговаря на очакванията и вкусовете на едно поколение, което очевидно има нужда от изкуство, и то поднесено по различен начин.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени