Два дни на незабравими преживявания с новото издание на Фестивал Тракийски Мистерии в Стария Несебър

Фестивал "Тракийски Мистерии" се налага като културното събитие на лято 202

Два дни на незабравими преживявания с новото издание на Фестивал Тракийски Мистерии в Стария Несебър
Два дни на незабравими преживявания с новото издание на Фестивал Тракийски Мистерии в Стария Несебър Източник: Сдружение "Академия Орфика"

На територията на Стария Несебър фестивал "Тракийски Мистерии 2023" отново възкреси епохата на Древна Тракия. Събитията, проведени в Старата Митрополия "Света София" и Амфитеатъра, бяха посетени от огромна публика. Многобройните желаещи да се потопят в златната ера от историята на предците ни се възползваха от разнообразните възможности за вживяване в античната атмосфера.

 

Апогеят на всеки от фестивалните дни беше покоряваща възстановка на сюжети и образи от древния тракийски епос чрез интерактивните спектакли "Мистерия на Тракийския Херос" и "Тракийска Мистерийна Драма". Гостите не само наблюдаваха, но и активно участваха в пълнокръвния живот, пресъздаден във фестивалния град. Имаше ателиета, посветени на обредните хлябове; на тракийската керамика – съдове и оброчни плочки; на древното тракийско облекло и военни доспехи. Проведоха се и разяснителни лекции, спомагащи за вникването в този древен мироглед, който е актуален и днес.

 

Два дни на незабравими преживявания с новото издание на Фестивал Тракийски Мистерии в Стария Несебър
Два дни на незабравими преживявания с новото издание на Фестивал Тракийски Мистерии в Стария Несебър Източник: Сдружение "Академия Орфика"

Фестивал Тракийски Мистерии се налага като културното събитие на лято 2023. Многобройните дългогодишни фенове се увеличават с провеждането на всеки следващ сезон. На 30 септември в Античният театър на Филипопол и Античен Римски Стадион ще се състои закриването на фестивал "Тракийски Мистерии - сезон 2023".


Програмата на фестивала в Стария град Пловдив включва:
Интерактивни спектакли "Мистерия на Тракийския Херос" и "Тракийска Мистерийна Драма" - 30.09.2023 / 21:00 ч. в Античния театър Пловдив


Изложба "Тракийски Мистерии" - внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика. 30.09.2023 / 14:30 ч. в Античния театър Пловдив


Лекции на тема "Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие". Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация Родов Завет и Сдружение Академия Орфика. 30.09.2023 / 16:00 ч. в Античен Римски Стадион, Пловдив


Тракийски ателиета, 30.09.2023 / 18:00 ч. в Античния театър Пловдив - уникалните по рода си ателиета и работилници потапят участниците в уникалната антична атмосфера на мистиката и силите, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл.


Фестивалът е за всеки, желаещ да преживее древната тракийска култура, нейните свещени корени, традиции и послания, и актуалния й прочит днес, чрез навлизане в митичното пространство на древните, където се срещат минало и настояще и във всеки остава отпечатъка да се докосне до нетленното съкровище на древните траки – Божествената Реч.


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"/ National Culture Fund, Bulgaria. Със съдействието на: БНР Бургас, БНР - Радио Пловдив, БНР - Радио София,  Bogari Media, Радио 1 и Books Bogari. Билети на касите на Ивентим и на място от Академия Орфика.

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени