Именитите Йоана Железчева и Даниел Дамянов пеят на концерт в събота

На 23 март от 11 часа във фоайето на Операта е седмият концерт от поредицата "Солистите на Държавна опера – Бургас"

Седми концерт от поредицата "Солистите на Държавна опера – Бургас"
Седми концерт от поредицата "Солистите на Държавна опера – Бургас" Източник: Държавна опера-Бургас

Седмата проява от поредицата "Солистите на Държавна опера – Бургас" предстои в събота, 23 март, от 11 часа във фоайето на Операта. Вокалният концерт ще обагри с различни нюанси на настроението присъстващите в изисканото пространство на фоайето на бургаския културен институт, което вече се затвърди като предпочитано място за камерни музикални прояви.  

 

Седми концерт от поредицата
Седми концерт от поредицата "Солистите на Държавна опера – Бургас" Източник: Държавна опера-Бургас

В програмата ще прозвучат произведения от предкласиката, арии и дуети от класически оперни творби, както и популярни канцонети. В поредното събитие от камерната поредицата на Бургаската опера, чието начало бе поставено през м. октомври 2023 г., солисти ще бъдат: сопраното Йоана Желечева и тенорът Даниел Дамянов, на рояла – Игор Кириянов.

 

Игор Кирияно, пиано
Игор Кирияно, пиано Източник: Държавна опера-Бургас

През м. февруари т. год. оперната прима Йоана Железчева пя на родна сцена – в гр. Шумен, пред пълна зала с възторжена публика в спектакъл на шедьовъра от Джакомо Пучини "Мадам Бътрефлай", заедно с колегите си от Бургаската опера.

През изминалата 2023 г. Йоана Железчева имаше своите звездни сценични превъплъщения  в операта "Бал с маски" от Верди – на сцената на Операта, Летния театър и  на Фестивал "Сцена на вековете" – гр. Велико Търново, под диригентската палка на Иван Кожухаров, като Тоска в едноименната опера от Пучини, в партньорство с проф. Нико Исаков и Валерий Георгиев – на спектакъл от Бургаските музикални празници "Емил Чакъров", също под диригентството на Иван Кожухаров. Йоана  Железчева бе неотразима и сред древните мегалити на Бегликташ – във Вердиевите опери "Набуко" /под палката на Ивайло Кринчев/ и "Трубадур" /диригент – Деян Павлов/, във фестивалните вечери на "Опера на светилището" под звездния купол на Странджа.

На 17 август т. год. й предстои нова изява на живописната открита сцена на тракийското светилище – именитото сопрано ще влезе емблематичния за нея образ на етиопската принцеса Аида в едноименната опера от Верди, под диригентството на проф. д-р Григор Паликаров.

 

Йоана Железчева сопран
Йоана Железчева сопран

През изминалата 2023 г. забележителното лирико‐драматично сопрано участва и в мащабната Оперна гала под палката на Славил Димитров – на сцената на Операта, както и в редица камерни проекти на бургаския културен институт. Запомнящи се и комплексно грабващи сетивата са образите, изваяни от Йоана Железчева – с въздействието на красивия си тембър и цялостното си излъчване.

 

Даниел Дамянов, тенор
Даниел Дамянов, тенор Източник: Държавна опера-Бургас

С втория солист на концерта в събота – Даниел Дамянов, многократно са били успешна сценична двойка – в "Трубадур" от Верди, "Мадам Бътерфлай" от Пучини, редица камерни прояви, оперни гали и др.

След броени дни, на 5 април, в залата на Бургаската опера, Йоана Железчева ще пее на мащабна оперна гала "Вива Пучини", посветена на  165-годишнината от рождението и 100-годишнината от земната кончина на Джакомо Пучини, под палката на маестро Димитър Косев.

 

Седми концерт от поредицата
Седми концерт от поредицата "Солистите на Държавна опера – Бургас" Източник: Държавна опера-Бургас

Другият изтъкнат изпълнител на вокалния концерт в събота е тенорът Даниел Дамянов, който, освен на Бургаската опера, е солист и на Софийската опера и балет, където съвсем наскоро дебютира в операта от Луиджи Керубини "Медея", която се поставя за първи път в България – в ролята на Язон. На 12 април му предстои превъплъщение в една от неговите знакови роли – на Самсон и операта "Самсон и Далила" от Камий Сен-Санс, в партньорство с мецосопраното Даниела Дякова, за която образът на Далила също е емблематичен. В края на м. ноември 2023 г. Даниел Дамянов бе в друга коронна негова роля – на Дон Хосе в драматичната мащабна опера от Жорж Бизе "Кармен". Тенорът бе свръхемоционален и сензитивен към драматичната линия на историята, изграждащ умело балансиран, вокално подплатен образ на влюбен до безумие мъж, който се лута между любовта и дълга, с майсторски изградена динамика и богата палитра на чувствата – от неконтролируема страст – до черни краски на ревността и бездната на отмъщението. Осезаем бе сценичният синхрон с всички артисти на сцената – получи се театралната магия. В концертната програма в събота тенорът ще също ще изпълни Дует на Дон Хосе и Микаела от операта "Кармен". Даниел Дамянов участва и в тържествения концерт спектакъл, посветен на 60-годишнината на друг голям български певец – Александър Крунев, баритон.

 

На рояла в събота застава младият пианист от Украйна Игор Кириянов, който отскоро е корепетитор в Бургаската опера, като първата му сценична изява бе по време на Втория национален конкурс за млади оперни певци с международно участие "Стоян Попов", който се проведе от 17 до 21 октомври т. год. в залата на Операта. Игор Кириянов се представи чудесно и на вокалния концерт от поредицата "Солистите на Държавна опера – Бургас" на 18 ноември 2023 г., на който солисти бяха сопраното Нона Кръстникова и баритонът Марян Йованоски, както и на Коледния концерт на Бургаската опера, под палката на маестро Йордан Дафов.

 

В програмата на концерта в събота ще прозвучат: три арии из оперното творчество на Джакомо Пучини: Ария на Лиу из операта "Турандот", Ария на Манон из операта "Манон Леско", Ария на Тоска; Дует на Микаела и Дон Хосе из операта "Кармен" от Жорж Бизе, "Ombra mai fu" из операта "Ксеркс" от Георг Фридрих Хендел; Or che piu non vedro – из операта "Медея" от Луиджи Керубини, "Ой, ты, тёмная дубравушка"– из операта "Садко" от Николай Римский-Корсаков, "Non tamo piu!" от Паоло Тости; Дует на Аида и Радамес – от финала на операта "Аида" от Джузепе Верди, "Caro mio ben"  от Джузепе Джордани.

Последният, осми, концерт от поредицата "Солистите на Държавна опера – Бургас" ще бъде на 20 април от 11 часа във фоайето на Операта, на него ще се представят: Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Андрея Мирчев – тенор, и Валери Турманов – баритон. На рояла ще бъдат: Дария Кръстева и Илиана Тодорова.

 

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника", в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/operen-kontzert-0k8h3 и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-foaye-burgas-opera-foaye-1408976/performance.html.

 

За солистите:

 

Йоана Железчева, сопран

 

Йоана Железчева е един от малкото драматични сопрани в България за последните 20 г. Солистка на Държавна опера – Бургас от 15 години. Завършва средното си образование в Шумен, след което и ДМА "Проф. Панчо Владигеров" в София, в класа по оперно пеене на Христина Ангелакова. Завършвайки магистърската си степен през през 2003 г.,  дебютира като мецосопран на сцената на Софийска опера в множество заглавия, сред които "Сватбата на Фигаро" на Моцарт, "Фауст" на Гуно, "Кармен" на Бизе и пр. Междувременно специализира в майсторски класове при Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова. Лауреат е от международни и национални конкурси: "Христо Бръмбаров"- I-ва награда,  "Гена Димитрова"- II-ра награда, "Пълдин" – специална награда. От 2008 г.  е постоянен член на солистичния състав на Държавна Опера – Бургас, където прави своите най-добри и значими роли, като първата от тях е Амелия в "Бал с маски" на Верди, а това е и дебютът й като сопран на оперна сцена. Следват Бътерфлай от едноименната опера на Пучини, Манон от "Манон Леско" на Пучини, Лиу от "Турандот" на Пучини, Сантуца от "Селска чест" на Маскани, Лейди Макбет от "Макбет" на Верди, Аида на Верди, Леонора от "Трубадур" на Верди, "Норма" на Белини. Нейни партньори на сцената са били Дарина Такова, Орлин Анастасов, Лео Нучи, Салваторе Фисикела и най-добрият мецосопран в световен мащаб към този момент – Анита Рачвелишвили. Солист е и на Държавна опера – Варна. Непрестанен гост на софийска, старозагорска и русенска сцена.

 

Седми концерт от поредицата
Седми концерт от поредицата "Солистите на Държавна опера – Бургас" Източник: Държавна опера-Бургас

Даниел Дамянов, тенор

 

Даниел Дамянов завършва Православно богословие във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий”. Изучава оперно пеене като частен ученик при Стоян Кисьов и Костадинка Николова. През 2007 г. започва работа като солист на Русенската опера, участва в оперни спектакли в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Репертоарът му включва партиите на: Каварадоси в "Тоска”; Дон Алваро в "Силата на съдбата”; Херцога в "Риголето”; Калаф в "Турандот”; Дон Хосе в "Кармен”; Де Грийо в "Манон Леско”; Радамес в "Аида”; Канио в "Палячи”; Манрико в "Трубадур”; Макдъф в "Макбет”, ;,Реквием” Верди; Алфредо в ,,Травиата”; Измаел в ,,Набуко”, Форесто в ,,Атила”; Отело в ,,Отело”; Дон Карлос в ,,Дон Карлос” и др.

 

Игор Кириянов - пиано

 

Роден е на 20.01.88 г. в Запорожие. През 2006 г. завършва Запорожкия музикален колеж и постъпва в Донецката музикална академия "Прокофиев" в класа по пиано. Дипломира се през 2011 г. и работи в Донецк до 2013 г., след това в Запорожие. През 2023 г. идва със семейството си в Бургас. Работи като корепетитор в Държавна опера – Бургас. Има изяви в камерни прояви, както и участие в концерти на симфоничния оркестър на бургаския културен институт.

 

 

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени