Известният меценат и куратор Стефан Стоянов представи най-мащабната изложба за съвременно изкуство в Бургас

Изложбата ще бъде "жива" и непрекъснато ще се променя, обновява и размества

Известният меценат и куратор Стефан Стоянов представи най-мащабната изложба за съвременно изкуство в Бургас
Известният меценат и куратор Стефан Стоянов представи най-мащабната изложба за съвременно изкуство в Бургас Източник: Община Бургас

Представянето на изисканата изложба "Dangerous Beauty" /Revisited/ в Бургас се превърна в пърформанс-спектакъл. Експозицията е разположена в двете изложбени зали на Центъра за съвременно изкуство и библиотека, на ет.0 и ет.4, и представя произведения на 31 световноизвестни творци-жени, сред които са и 10 българки.

 

Изложбата ще бъде "жива" и непрекъснато ще се променя, обновява и размества. Предвидено е да се разпръснат творби в коридорите, а също и в отдел "Изкуство". Това пространство ще се превърне в една динамична културна среда и всеки път ще въздейства по различен начин на своите посетители. Експозицията ще бъде отворена с работното време на Библиотеката /до 24.00 часа/, което я превръща в първата в страната изложба, която популяризира изкуството до полунощ. Това стана ясно по време на пресконференция днес.

 

"В Бургас се чувствам себе си, аз се влюбих в този град, затова и откриването на тези две знакови изложби, на които съм куратор – "Dangerous Beauty" /"Опасна красота"/ с официално откриване днес и "347 Suite", най-голямата серия от офорти на Пикасо с откриване на 14 юли в КЦ "Морско казино", не е случайно. Моята цел е да пробуждам съзнанието на хората тук, да разпространя изкуството сред младите. Пикасо е всеизвестен гений. "Dangerous Beauty" представя творбите на над 30 талантливи жени и се получава истинско културно танго", сподели известният меценат и куратор Стефан Стоянов по време на среща с медиите в морския град и подчерта подкрепата, получена от кмета на Бургас Димитър Николов.

 

Изложбата, представена от Стефан Стоянов
Изложбата, представена от Стефан Стоянов Източник: Община Бургас

Експозицията ще бъде открита официално днес, 12 юли, от 19.00 часа, а входът е свободен. "От тази година Община Бургас стартира нов механизъм, който разшири културното съдържание на събитията. Тази изложба е една от проявите, финансирани по този начин", каза Диана Саватева - заместник-кмет "Култура, туризъм и спорт" в община Бургас.

 

Сред експонираните творби са тези на известните авторки Тамара Де Лемпика, Марина Абрамович и Айдан Салахова. На срещата присъстваха още Рамина Салдахан, с която Стефан Стоянов се запознава на Венецианското биенале, където са изложени нейни творби. Тя гостува за първи път в България и сподели, че е вдъхновена от хората и културата на Бургас.

 

"Темата "Опасната красота" символизира нещо, което привлича, но  първо трябва да имаш смелост да му се отдадеш", сподели още Рамина Салдахан. Заедно с нея бе Вероника Михалева, 24-годишната художничка е най-младият автор, който участва със свои творби в "Dangerous Beauty" (Опасна красота).

 

"Dangerous Beauty" /Revisited/ е изложба, съставена от жени художници. Произведенията на 31 творци, сред които са световно известните Тамара де Лемпика, Габриела фон Хабсбург, Марина Абрамович, Айдан Салахова, Хедър Бенет, Анжелика Кринцингер и др., както и творбите на 10 българки, ще могат да бъдат видени от бургаската публика в периода от 12 юли до 31 август 2022 г. Експозицията ще бъде подредена в Културно-образователен център за съвременно изкуство и Библиотека, гр. Бургас. Куратор е международният арт дилър Стефан Стоянов, който представлява известни творци като Шейха на Бахрейн Рашид ал Халифа, АйданСалакова, Зураб Церетели и др.

 

"За първи път в България ще бъдат показани творби на световно известни автори като Марина Абрамович, Рамина Салдахан, Аайдан Салахова и Тамара Де Лемпика. Това са изключително провокативни творци, чиито произведения винаги фокусират обществения интерес. Гарантирам, че творбите на останалите участнички в експозицията ще са също толкова любопитни, още повече че това е изложба, в която българските творци също заемат централно място. Бургаската публика ще види произведенията на Боряна Петрова, Росица Гецова, Миряна Тодорова, Мариела Гемишева, Искра Благоева, Ния Пушкарова и др. – все талантливи автори, чието творчество заслужава да е в центъра на международното изкуство това лято. Причината отново да избера Бургас, за да покажа световното изкуство, е че скулптурите на Габриела фон Хабсбург, наследницата на последния австрийски император, които показахме пред бургаската публика миналата година, направиха истински фурор", разказа кураторът на DangerousBeauty (Revisited) Стефан Стоянов по време на презентацията на различните автори и творци в пространствата на Центъра.

 

Чрез видео инсталации, снимки, скулптури, живописни платна експозицията DangerousBeauty /Revisited/ ще покаже как жената творец може да манипулира и съблазнява, да се заиграва с обществените нагласи и да използва енергията на феминизма, за да постигне целите си. Жените -творци са спокойни и обрани, но грациозно и поетично захвърлят оковите като същевременно не позволяват битките им да бъдат премълчавани. Те творят главно чрез своето минало, за да покажат с лекота бъдещето и са благодарни за напредъка на феминизма, като с готовност актуализират неговата изразност.

Изложбата DangerousBeauty /Revisited/, организирана от PublicArtFoundationи ArtAgency се стреми да се помири с непримиримото като отхвърля черното и бялото, и увековечава сивото, което всъщност е разковничето на пълноцветния живот.

 

Артисти:

Айдан Салахова (https://www.aidans.ru/en/)

Алмагюл Менлибаева(http://www.almagulmenlibayeva.com/)

Ангелика Кринзингер (https://www.galerie-krinzinger.at/artists/17163/angelika-krinzinger/works/)

Боряна Петкова (http://boryanapetkova.com)

Боряна Роса - https://boryanarossa.com/

Кармен Калво (http://www.carmencalvo.es)

Сесилия Глазман (https://www.ceciliaglazman.com/)

Даниела Костова (https://danielakostova.com)

Габриела фон Хабсбург (https://habsburg.de/en/)

Хедър Бенет (http://www.heatherebennett.com/homepage1.html)

Хода Тавакол (http://hodatawakol.com/works)

Ида Таубе (https://www.rbth.com/travel/334829-chukotka-life-photos)

Искра Благоева (https://www.iskrablagoeva.com)

Ив Тошайн (https://iv.toshain.com/)

Ивана Ивкович (https://www.eugster-belgrade.com/artists/ivana-ivkovic/)

Якоб Лена Кнебл (https://biennalekneblscheirl.at/,​​https://biennalekneblscheirl.at/)

Калин Серапионов (https://serapionov.info)

Леонора де Брос (https://awarewomenartists.com/artiste/lenora-de-barros/)

Мариела Гемишева (http://www.marielagemisheva.com/projects.html)

Марина Абрамович (https://en.wikipedia.org/wiki/Marina_Abramovi%C4%87)

Марта Трифонова

Миряна Тодорова (http://miryanatodorova.com/#palaceoutofsheds)

Ния Пушкарова (https://www.galerie-krinzinger.at/artists/17163/angelika-krinzinger/works/)

Рамина Саадаткхан (https://www.saatchiart.com/romi_khan)

Росица Гецова - https://openartfiles.bg/bg/people/1911-%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%B0

Сама Алшаиби -https://www.samaalshaibi.com/

Сара Абасиан- ​​https://mohsen.gallery/artists/sara-abbasian/

Стефка Георгиева

Тамара де Лемпика - https://www.delempicka.org/

Трине Лине Недреас (https://www.nedreaas.org/)

Вм НОТСЕЙФ - https://www.vmnotsafe.com/

Още от "Бургас"

България представи кандидатура на Центъра за подводна археология за получаване на категория 2 – Център за подводно и све

Проектът е резултат от стратегията и усилията на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Центъра за подводна археология

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени