Константин Бачийски: Единствените интереси и позиции, които подкрепям, преди всичко са българските

Народният представител от ПП Константин Бачийски изпрати своята позиция по текст, публикуван в Zonanews, като се възползва от правото си на отговор

Константин Бачийски и Кирил Петков
Константин Бачийски и Кирил Петков

Във връзка с интерпретациите около моето гласуване на декларацията,  посветена на случващото се в Украйна, обръщам внимание, че гласувах и   и безусловно подкрепих позицията, в която категорично се осъжда грубото нарушение на международното право от страна Руската федерация и посегателството чрез военна интервенция срещу териториалната цялост на Украйна.

 

Обръщам внимание, че от осемте точки, които се гласуваха поотделно, се въздържах единствено по онази, която подкрепя партньорите ни от ЕС и НАТО за въвеждане на пакет от мерки, включително санкции. По време на заседанието гласувах с "въздържал се“, тъй като дори партньорите ни все още не бяха решили какви точно да бъдат мерките.

 

При това положение не бих могъл да подкрепя мерки, без да знам какво включват те, как биха се отразили на България, на българските интереси и какви ще са последиците за страната ни.

 

С други думи това беше текст, предложен на момента за гласуване, без да можеш да се запознаеш предварително с параметрите на тези мерки и санкции, без никаква преценка за евентуалните рискове и последствия, без да си получил събраната пълна информация от българските институции. По подобен неясен текст лично аз винаги бих се въздържал заради неизвестните детайли.

 

Вярвам, че Народното събрание освен ковачница на закони е и защитник на българските интереси, затова не подкрепих тази точка от декларацията. Според мен, правилната позиция и правилното отношение е преди всичко да предотвратим възможни тежки последици за националната ни сигурност. А аз съм български народен представител и като такъв преди всичко се водя от българските национални интереси.

 

Също както мнозинството от колегите ми в Парламента,  настоявам Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем. Да, ние сме част от ЕС и НАТО и подкрепяме Украйна. Не съм съгласен с руската инвазия, но за мен българският национален интерес е преди всичко.

 

С уважение: Константин Бачийски

Още от "Бургас"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени