Мащабна оперна гала "Вива Пучини" в петък в Бургаската опера

На 5 април от 19 часа, под диригентската палка на Димитър Косев, отбелязваме 165 г. от рождението и 100 години от земната кончина на Пучини

Мащабна оперна гала "Вива Пучини" в петък в Бургаската опера
Мащабна оперна гала "Вива Пучини" в петък в Бургаската опера Източник: Държавна опера-Бургас

В петъчната вечер на 5 април от 19 часа в залата на Държавна опера - Бургас солистите, оркестърът и хоровият състав на Бургаската опера ще изпълнят едни от най-известните арии, дуети, ансамбли и хорове из творчеството на великия италиански композитор Джакомо Пучини. Сопраните Йоана Железчева, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, тенорите Андрея Мирчев, Влаерий Георгиев и Яни Николов, баритонът Валери Турманов и басът Делян Славов ще представят на сцената на Бургаската опера емблематични Пучиниеви шедьоври, познати и обичани от почитателите на класическата музика, а и на по-широката аудитория. Диригент на  хоровия състав, който ще внесе мащабно звучене и нюанси на драматизъм, характерен за творчеството на Пучини, е Алексаднър Чепанов, концертмайстор – Ваня Златева. Оперната гала е посветена на  165 години от рождението и 100 години от земната кончина на великия италиански композитор Джакомо Пучини.

 

В началото на м. февруари т. год. съставът на Бургаската опера гостува в Разград и Шумен с един от всепризнатите шедьоври от Джакомо Пучини – "Мадам Бътерфлай", съответно – с Нона Кръстникова и Йоана Железчева в ролята на известната гейша с трагична съдба, под палката на големия български диригент, почетен гражданин на Бургас – Иван Кожухаров. Зад диригентския пулт на оперната гала "Вива Пучини" в петък застава маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе.

 

Димитър Косев е роден в град Русе през 1992 година. Младият диригент и пианист е възпитаник на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов". Веднага след завършване на средното си образование е приет в Prayner Konservatorium – Виена, Австрия, със специалност Дирижиране и пиано. През 2014 година, на 21-годишна възраст, завършва Консерваторията с пълно отличие. Младият диригент има внушителна творческа биография, носител е на престижното отличие за принос към българската култура и изкуство "Златно перо" за 2019 г., на приза "Млад музикант на годината" за 2020, присъдена от БНР, както и на редица престижни международни и национални награди. Бургаската публика познава маестро Косев от концерта на Мариана Попова с оркестъра на Държавна опера – Бургас – по време на Бургаските музикални празници 2021 г. През м. ноември 2023 г. младият диригент бе запомнящ се зад пулта в Моцартовия шедьовър "Дон Жуан". След спектакъла музикантите признаха, че въпреки тричасовото свирене на нелеката партитура, не са почувствали умора, като оркестърът звучеше изключително балансирано, с адекватна на действието динамика. В края на м. февруари т. год. той дирижира с голям успех пред многобройна публика и оперетата от Йохан Щраус-син "Прилепът", когато в главните роли бяха: Еделина Кънева /гост/, Марчо Апостолов /гост/, Мария Цветкова-Маджарова, Йордан Христозов и др.

 

В богатата програма на оперната гала "Вива Пучини!", посветена на двете годишнини, ще прозвучат:

Интермецо от операта "Манон Леско", в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас,  Ария на Манон "Sola perduta abbandonata от същата опера ще бъде представена от сопраното Нона Кръстникова. Тя ще изпълни и ансамбъл – Финал на III действие из операта "Бохеми", заедно с Мария Цвекова-Маджарова, Яни Николов и Валери Турманов.

Йоана Железчева, сопран, ще изпълни Ария на Чо-чо сам – "Un bel di vedremo” от II действие на операта "Мадам Бътерфлай", Ария на Тоска и Дует на Тоска и Каварадоси из I действие на операта "Тоска", заедно с тенора Валерий Георгиев, и Ария на Принцеса Турандот из едноименната опера. Сопраното Мария Цветкова-Маджарова ще изпълни Финал на I действие от операта "Турандот", заедно с тенора Валерий Георгиев, Любомир Тодоров и Милен Динолов, баритона Валери Турманов, баса Делян Славов и хоровия състав на Бургаската опера.

В програмата на оперната гала "Вива Пучини" ще прозвучат още: Ария на Пиркентон от III действие на операта "Мадам Бътерфлай", в изпълнение на тенора Яни Николов, ансмабълът "La morte di Liu” – из III действие на операта "Турандот", представена от: сопраното Мария Цветкова Маджарова, тенорите Валерий Георгиев, Милен Динолов, баритона Валери Турманов, баса Делян Славов и хора на Държавна опера – Бургас. Мария Цветкова-Маджарова ще изпълни Ария на Мими от I  действие на операта "Бохеми" и Дует на Мими и Родолф от същата опера, заедно с тенора Андрея Мирчев. В изпълнение на хора публиката ще чуе "Caro a bocca chiusa” – из III действие на операта "Мадам Бътерфлай". В края на програмата ще бъде представен Финалът на III действие на операта "Бохеми", в изпълнение на: Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстнокова, Яни Николов и Валери Турманов. Блестяща кода на оперната гала "Вива Пучини" е знаменитата Ария на Калаф из операта "Турандот", която ще представи Валерий Георгиев заедно с хоровия състав на Бургаската опера.

 

Партитурите на гениалния Джакомо Пучини са характерни с лирична музикална концепция – искрено-топла мелодика, бликаща емоционалност, романтични оттенъци и драматизъм. Музиката му изобилства от мелодични арии, дуети и ансамбли, в които се отразяват с психологическа вещина образите на героите. Важна роля в цялостната постановка е отредена и на оркестъра, а лайтмотивите се проявяват в тъканта на сценичното действие в зависимост от душевните състояния на героите.

 

На оперната гала "Вива Пучини" на 5 април се очаква диригент, солисти, оркестър и хор да представят изключителен професионализъм и да бъдат споени от единната енергетика, характерна за събитие от висок ранг, напълно в синхрон с философската концепция на Пучиниевата музика, която развива в дълбочина драматичните образи, наситени с трагика и свръхсгъстена емоционалност – във всички регистри. Артистите и музикантите ще представят вълнуващите партитури с необходимата доза артистична енергия, която превръща музиката във въздействена сила с несравним емоционален резонанс. И един факт, който ще бъде плюс за публиката – всички произведения се изпълняват със субтитри на български език.

 

Мащабна оперна гала
Мащабна оперна гала "Вива Пучини" в петък в Бургаската опера Източник: Държавна опера-Бургас

Билети за оперната гала "Вива Пучини" можете да намерите на касата на Операта, на каса "Часовника" /пред хотел "България"/, както и в мрежите на Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1413698/performance.html и Grabo - https://grabo.bg/burgas/operna-gala-0h6nhm4.

 

За диригента Димитър Косев:

Димитър Косев е роден в град Русе през 1992 година. Младият диригент и пианист е възпитаник на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в класа на Евгени Желязков. Веднага след завършване на средното си образование е приет в Prayner Konservatorium – Виена, Австрия, със специалност Дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. През 2014 година на 21 години завършва Консерваторията с пълно отличие. Малко след това асистира в консерваторията на проф. Йосеф Щолц в класа по оперно майсторство. Работил е заедно с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra. Лауреат е на Първа награда за модерна музика на Lothar Bandermann в майсторския клас Vienna Young Pianiasts VYP Academy – Виена 2006 година и е носител на награда за изпълнение на Едвард Григ през 2007 година.

Димитър Косев дебютира на диригентския подиум в България през ноември 2013 година на откриването на Международния конкурс "Франц Шуберт" в Русе.

 

В началото на 2015 година дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония. От февруари 2016 година е щатен диригент в Държавна опера-Стара Загора, а от октомври 2017 година – в Държавна опера-Русе. Диригент на премиерни спектакли на "Дон Паскуале", "Вълшебната флейта", "Сватбата на Фигаро", "Севилския бръснар", "Парижки живот", "Царицата на чардаша", "Луд гидия", "Набуко", "Хубавата Елена", "Петя и вълка", "Прилепът", "Травиата" и други. Диригент е на спектаклите "Класиката среща ABBA" и "Класиката среща Queen". Диригент и инициатор е на спектаклите "45 години "Диана експрес – Symphony 2019", "Да те жадувам аз" – Група Сигнал и Русенска филхармония, "Queen – Шоуто продължава", "Children in Time" – Deep Purple & Rainbow tribute concert, "Here we go…again" – Whitesnake tribute concert и "Фалшив герой" – Класиката на Тодор Колев. Поставя световната премиера на рок-симфонията "Queen’s Hits" от Любомир Денев. През юли 2016 година дирижира премиерата на спектакъла на Калин Вельов и Тумбаито "Симфонична фиеста".

 

В края на ноември 2016 годинa по специалната покана на световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова дирижира спектакъла в Държавна опера-Стара Загора, посветен на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски. През 2017 година закрива футболния мач между Барселона и отбора на Христо Стоичков, дирижирайки песента "Барселона" на Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе.

На 28 декември 2018 година дирижира коледния концерт на Софийска филхармония в зала "България".

Извън диригентската си кариера Димитър Косев е свирил и в групите Division One, Lumberjack Blues Band, СИГНАЛ, Jimi Nicoll Blues Band, Paulo Luemba – Family Business, Alive´N Kickin, Kristal Bardess като басист, пианист и барабанист както и на една сцена с Васил Петров, Диана Експрес, Поли Генова, Мариана Попова, Люси Дяковска, група СИГНАЛ, Димо Стоянов – П.И.Ф., Ненчо Балабанов, Антоанета Добрева-Нети, Дует "Мания", Николо Коцев, Теодор Койчинов, Дивна, Адриана Николова-Печенката, Панайот Панайотов, Звезди Керемедчиев ("Ахат"), Константин и Александър Владигерови, Калин Вельов, Стоян Янкулов-Стунджи.

 

През 2015 година заедно с акустичния проект "Kristal Bardess" е избран от продуцента на групата The Rolling Stones в топ 20 на световния конкурс за авторска музика "Call for Legends" на компанията Shure.

Печели конкурса за авторска музика "БГ Таланти" и заедно с Божидара Симеонова са финалисти на конкурса "Бургас и морето" (2016). Носител на наградата на JCI – "Най-изявените млади личности на България" в категорията "Културно постижение". През същата година е удостоен със Златна значка "Русе" от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и е избран за лице на Русе и за културен посланик на града. Част от класацията на Дарик Радио – "40 до 40" за млади и вдъхновяващи личности на 2018 година.

 

Диригентът Димитър Косев е отличен с престижната награда "Златно перо" за 2019 година. Престижните отличия "Златно перо" се присъждат ежегодно от 1995 година насам за принос към българската култура и изкуство. Носител е и на наградата "Млад музикант на годината" за 2020, присъдена от БНР.

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени