Министър Найден Тодоров обсъди с кмета на Бургас водещите проекти за града в направление "Култура"

Министър Тодоров вече е притежател на златна карта от бургаската библиотека

Найден Тодоров и Димитър Николов
Найден Тодоров и Димитър Николов Източник: Пресцентър на МК

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов в рамките на визитата си в Бургас. Двамата обсъдиха доброто сътрудничество, водещите проекти и възможностите за своевременното им реализиране в областта на културата. Зам.-кметът на Бургас Диана Саватева, която отговаря за ресор "Култура и вероизповедание", информира министър Тодоров за новите събития и идеи в пространствата за съвременно изкуство в морския град.

 

В рамките на посещението си в Бургас министърът на културата Найден Тодоров се срещна с директора на Националната художествена академия - филиал Бургас проф. Светозар Бенчев, с директора на кукления театър в Бургас Христина Арсенова, както и с директора на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" Яна Кършийска в Центъра за съвременно изкуство и библиотека -  Бургас.

 

Найден Тодоров с директора на кукления театър в Бургас Христина Арсенова
Найден Тодоров с директора на кукления театър в Бургас Христина Арсенова Източник: Пресцентър на МК

Тримата ръководители на културни институти представиха работните помещения и залите за обществен достъп, споделиха за предприетите от тях инициативи за осигуряване на по-широк достъп до изкуството.

 

"Аз съм много свързан с Бургас, не само защото в периода 2003-2005 г. съм работил като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество тук, но и защото разпознавам творците, идеите и културните продукти, които се реализират", сподели министър Найден Тодоров.

 

Директорът на Регионалната библиотека "Пейо Кр. Яворов" Яна Кършийска сподели добрия опит, който има Библиотеката. Тя вече се намира в новата модерна сграда на някогашната полуразрушена Немска болница, ремонтирана с европейско финансиране и с подкрепата на Община Бургас.

 

Центърът има две изложбени зали. Всичко това, както и огромният библиотечен фонд от над 600 хиляди книги, попълван редовно и по програмите на Министерството на културата, е част от магията на новия храм на книгата. В края на срещата министър Найден Тодоров получи своята златна читателска карта. По време на посещението си в Бургас министър Тодоров инспектира и ДТ "Адриана Будевска".

Още от "Бургас"

Започва процедура по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт "Малко Търново"

Кметът благодари на премиера Главчев за бързата реакция на държавата и готовността на всички ресорни институции да съдействат за разширението на пункта с цел облекчаване на трафика

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени