Министърът на културата пожела успех на режисьора Богдан Петканин, който пое директорския пост в ДТ "Адриана Будевска" в Бургас

Визитата на министър Кръстев в Бургас продължи с посещение на Кукления театър, Операта и Библиотеката

Министърът на културата пожела успех на режисьора Богдан Петканин, който пое директорския пост в ДТ "Адриана Будевска" в Бургас
Министърът на културата пожела успех на режисьора Богдан Петканин, който пое директорския пост в ДТ "Адриана Будевска" в Бургас Източник: Пресцентър на МК

По време на работно посещение днес в Бургас министърът на културата Кръстю Кръстев проведе среща с кмета на Общината Димитър Николов и с представители на културните институти. С тях обсъди разпределението на увеличения бюджет за култура през настоящата година и произтичащите от това възможности за културно сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на министерството.

 

В рамките на визитата си в морския град министър Кръстев посети и Драматичния театър "Адриана Будевска" в знак на почит към паметта на дългогодишния му директор Борислав Чакринов, който ни напусна в началото на февруари т.г., но остави ярка следа на българската културна сцена. Към момента длъжността временно заема добре познатият на театралната публика режисьор Богдан Петканин, на когото министър Кръстев пожела на добър час.

 

"Бургас е едно от местата в България, където театърът се случва. Борислав Чакринов бе сред най-нравствените хора, които познавам. Винаги излъчваше благост и решителност. Един свободен човек в една свободна професия, каквато е театърът. За него бургаската "Мелпомена" бе пространство, модел, специална среда. Всичко останало се размиваше. Той никога не се е кичил с успехи и награди. Радвам се, че една от най-стабилните културни институции в Бургас ще продължи с нова енергия. Пожелавам успех!", заяви министър Кръстев.

 

Той бе придружен от началника на кабинета си Весела Щерева, от зам.-министъра на културата Амелия Гешева и от зам.-кмета на Бургас Диана Саватева, която отговаря за ресор  "Култура и вероизповедание". Тя сподели, че театърът и Общината винаги са били приятелски институции с много общи събития.

 

"За г-н Чакринов ми е трудно да говоря. Много изстрадахме и изплакахме. Имах щастието да го познавам не от малко време и имах късмета да бъда подкрепен от него. Образованието ми по режисура бе продължено в Бургас, благодарение на него. Той създаде остров на културно-театрални и човешки отношения. Приемам всичко като голяма отговорност.", каза режисьорът Богдан Петканин.

 

Визитата на министър Кръстев в Бургас продължи с посещение на Кукления театър, Операта и Библиотеката. Директорът на РБ "П. Яворов" Яна Кършийска сподели добрия опит, който има Библиотеката, която вече се намира в новата модерна сграда на някогашната полуразрушена Немска болница, ремонтирана с европейско финансиране и с участието на Община Бургас. 

 

Библиотеката разполага с просторно кафене и магазин, а в Центъра за съвременно изкуство има две изложбени зали. Всичко това, както и огромният библиотечен фонд от над 600 хиляди книги, попълван редовно и по програмите на Министерството на културата, е част от магията на новия храм на книгата.

 

Директорът на Държавен куклен театър - Бургас Христина Арсенова разказа на министър Кръстев за инициативи на културния институт, свързани с осигуряването на по-широк достъп до изкуството.

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени