Музика от френското класическо кино ще звучи в "Любовна история" в понеделник

Под диригентството на Деян Павлов, Нона Кръстникова и Яни Николов ще представят любими френски мелодии на 25 март от 19 часа в залата на Операта в Бургас

Музика от френското класическо кино ще звучи в "Любовна история" в понеделник
Музика от френското класическо кино ще звучи в "Любовна история" в понеделник Източник: Държавна опера-Бургас

Въпреки не особено ласкавото време на вече настъпилата пролет, винаги има време и пространство за добри помисли и случвания. На 25 март, понеделник, от 19 часа в залата на Бургаската опера, за своите верни почитатели бургаският културен институт е подготвил възхитителен концерт, под надслов "Любовна история". Това съобщиха от Държавна опера-Бургас. Със своето артистично присъствие, личен чар и професионализъм на сцената на Бургаската опера ще блестят солистите: сопраното Нона Кръстникова и тенорът Яни Николов.

 

Концертната проява в понеделник ще бъде под диригентската палка на маестро Деян Павлов, който с успех дирижира друг вълнуващ проект на Държавна опера – Бургас – "Приказка за двама", с Еделина Кънева и Орлин Горанов, преминааващ триумфално по различни сцени в България – последните концерти бяха при пълни зали в Шумен и Луковит. Маестро Павлов бе зад диригентския пулт и на оперетата от Йохан Щраус-син и "Цигански барон", чиито представления – на сцената на Летния театър в Бургас – през лятото на 2023 г., както и в залата на Операта, преминаха при изключителен интерес и пълни зали. В главните роли бяха Нона Кръстникова и Яни Николов, които преди дни дебютираха успешно и в друго оперетно заглавие от Щраус-син – "Виенска кръв", също под палката на Деян Павлов, отново при пълна зала на Бургаската опера.

 

Очаква се на 25 март, водени от маестро Павлов, солистите и оркестровият състав на Държавна опера — Бургас, с концертмайстор Христо Белчев, да изградят естетичния облик на вълнуващия концертен спектакъл "Любовна история". Гостите на събитието ще бъдат пренесени в романтичните години на най-обичаните френски филми, носещи изискано отношение към "нещата от живота" и взаимоотношенията между мъж и жена, такива, каквито почти не съществуват в съвременните прагматични реалности.

 

Чудесните солисти на Бургаската опера Нона Кръстникова и Яни Николов, които се представят безупречно както в оперни и оперени заглавия, така и в камерни концертни прояви, ще завладеят публиката с красиво-емоционалната звучност и мелодика на френския език, който неслучайно е коронован като "езика на любовта". Те ще изваят музикално-словесна красота, която ще се впечата в емоционалната памет на съпреживелите посланията на "Любовна история".

 

Музика от френското класическо кино ще звучи в
Музика от френското класическо кино ще звучи в "Любовна история" в понеделник Източник: Държавна опера-Бургас

Под емоционалната диригентска палка на маестро Деян Павлов, красивата мелодика, нежната чувственост, лиричните душевни оттенъци, изисканото отношение към отношенията между мъж и жена, подчинени на романтичния подход на музиката от "златните години" на  френското кино,  ще прозвучат – с неповторим финес, майсторство и емоционална отдаденост. Оркестровият съпровод и самостоятелните инструментални изпълнения на музикантите, ще са под знака на стилна, плътна звучност, на моменти – ефирна, с елемент на закачка, друг път – в носталгичните послания на френския шансон. Оркестърът  изгражда с впечатляваща динамика и професионализъм музикалните партитури. А маестро Деян Павлов се отличава със свежо присъствие и осъществява непосредствен контакт с публиката – по оригинален и ненатрапчив начин.

 

Неписана максима е, че не само професионализмът на изпълнителите в една концертна програма, а и общата атмосфера и искрата между публика и артисти е гаранция за онова общо въодушевление, което не би могло да се имитира или предизвика по начин, различен от чистата проба изкуство. Kонцертният спектакъл премина с очакван успех на сцените в Поморие, Созопол и Царево през летния сезон на 2023 г.  Надяваме се в понеделник вечерта в залата на Операта да се получи именно това щастливо сценично взаимодействие с "Любовна история".

 

Осезаема е любовта на двамата солисти към френската култура – това проличава от перфектното им произношение на текстовете на "езика на любовта", за какъвто неслучайно е коронясан френският. Незаменима част от красивата мелодика на партитурите са и двете пианистки – Дария Кръстева и Нина Райхел.  Водещ на вълнуващата концертна вечерта – и като присъствие на сцената, и като глас "зад кадър", ще бъде Петър Тихолов.

 

Всяко от изпълненията ня концерта "Любовна история" ще поведе присъстващите в шармантния свят на френската култура и светоусещане Изискан букет от мелодии, вдъхновени от красивите измерения на любовта, отразена във френската филмова музика – емблема на изтънчена чувственост, ще прозвучат в концерта спектакъл:  Владимир Козма – Увертюра, включваща теми от филмите: "Шатовалон", "Беглъците", "Крилце или кълка"; Жорж Орик – Тема от филма "Мулен Руж"; Мишел Ман – "Ma chere Helene”, музикална тема от филма "Фантомас"; Луиги – "Живот в розово", легендарната песен на Едит Пиаф, солист – Нона Кръстникова; Мишел Полнареф – Сюита из филма "Мания за величие"; Владимир Козма – музика от филма "Шатовалон", солист – Яни Николов; Сюита от френски валсове /"Малък валс", "Под небето на Париж". "Пигал", "Домино", "Момичето на Париж"/; Жорж Гарваренц – "Une vie d‘amour", музика от филма "Техеран 1943", солист – Яни Николов; Франсиз Ле –"Une Histoire d’amour” –  "Любовна история", музика от едноименния филм; Mишел Льогран – Дует из филма "Шербургските чадъри", солисти: Нона Кръстникова и Яни Николов; Владимир Козма – Потпури на теми от филмите: "Бащите", "Чукай на дърво", "Играчката", "Купонът", "Високият руж мъж с черната обувка"; Маргьорет Монно - "Hymne a l’amour”, музика от филма "Париж продължава да пее"; Жорж Льофер – Марш от филма "Полицаят от Сен Тропе".

Флуидите на любовта, красивата музика, изисканото светоусещане и възприятие на реалността, както и досегът с любими мелодии, придобили световна популярност, ще са гарантирани в залата на Операта в понеделник вечерта. В концертния спектакъл ще се редуват носталгични настроения и възторжени състояния на духа, каквито съпътстват характерните метаморфози на любовта – бленувана, отричана, чакана, желана, насъщна.

 

Билети за концерта "Любовна история" могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника" /пред хотел "България"/, в мрежите на Grabo https://grabo.bg/burgas/muzikalen-spektakal-05rnm,

 Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1413697/performance.html.

 

За диригента Деян Павлов:

Деян Павлов завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков"  в София. След това Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" в класовете на проф. Георги Робев (хорово дирижиране), проф. Васил Казанджиев (оркестрово дирижиране), проф. Борис Хинчев и проф. Иван Вульпе (оперно дирижиране). Участва в майсторските курсове на проф. Карл Остерайхер (1986, 1988), проф. Хайнц Рьогнер (1989, 1990) и Иля Мусин (1991). Дирижира концерти и спектакли на Русенската филхармония и опера (1988-1991), ръководи Симфоничния оркестър в Пазарджик (1992-1998), диригент е в Пловдивската опера (1996-1998) и на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив (от 1998), музикален директор е на фестивала "Зимни музикални вечери" в Пазарджик (1992-1999). От 2001 до 2012 е диригент на Младежката филхармония "София" към НМУ "Любомир Пипков". Между 2005 – 2009 води студентските оркестри на НМА "Проф. Панчо Владигеров", а през 2013 започва да преподава  "Оперно пеене с диригент" към Вокалния факултет на Музикалната академия, където понастоящем е професор. Преподава и "Оперно – симфонично дирижиране" към Теоретико-композиторския и диригентски факултет. През 2014 г. защитава научната степен "доктор". В паралел с преподавателската си дейност е Главен диригент на Плевенската филхармония (2014–2021). Гастролирал в Гърция, Германия, Великобритания, Испания, Швейцария, Турция, Чехия,Канада, Румъния, Бахрейн. Регистрира записи за радио и телевизионни канали в България, Испания и Румъния. От 1995 година до сега дирижира с Bulgarian Symphony Orchestra-SIF 309 филмова и съвременна музика за международни продуцентски компании.  Записал е музика за над 500 филма, някои от тях отличени с награди "Сезар" (2001, 2004), "Оскар" (2009) и "Златна палма" (2007). Води ежегодно майсторски класове по дирижиране. В репертоара си има произведения от всички стилове и жанрове. Деян Павлов е удостоен с грамота за "Върхови постижения в музикалната педагогика и  изкуство”  от НМУ "Любомир Пипков" (2004), със  "Златно петолиние" от Съюза на българските композитори за високи постижения в интерпретацията на творби от  български композитори и е  лауреат на "Златно перо" за принос към българската култура от Класик ФМ радио (2005.

 

За солистите:

Нона Кръстникова, сопран:

Нона Кръстникова завършва оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова в НМА "Панчо Владигеров" и до момента работи с нея като вокален педагог. Специализирала е като стипендиант в Модена, Италия, при Райна Кабаиванска и в оперното студио в Грац, Австрия. Участвала е в майсторски класове на Ана Томова Синтова (2011, 2014, 2015), Кири те Канава и Федерика фон Щаде (2008), за немска песен при проф. Хартмут Нол и др. Печели трета награда на Международния конкурса  "Mirabent I Magrans” (2014, Sitges, Barcelona); на Международния конкурс за млади оперни певци "Борис Христов" същата година, Гранд при на "Короната на Търново"  и трета награда на Международния конкурс за песенни дуа "Алза Респиги" Верона, Италия. Нона Кръстникова е щатен солист на Опера Бургас, където има над десет главни роли като Мими от операта "Бохеми", Тоска и Мадам Бътерфлай от едноименните опери на Джакомо Пучини, Амелия от "Бал с маски" на Джузепе Верди, Графинята в "Сватбата на Фигаро, дона Елвира в "Дон Жуан" и Фьордилиджи в "Така правят всички" на В. А. Моцарт, Микаела в "Кармен" на Жорж Бизе и др. От 2011 година сформира дуо "Колаж" с пианиста Мария Русева.През октомври 2015 г. дуо "Колаж" печели трета награда на конкурса за песенни дуа "Елза Респиги” във Верона, Италия.

 

Яни Николов, тенор: Възпитаник на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" град Бургас със специалност кларинет. Носител на множество награди в страната и чужбина. От 2009 година, студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров"- София, със специалност класическо пеене, в класа на Мария Белчева. Още като студент е забелязан и първите роли не закъсняват. Дебютира на сцената на Софийската Опера и балет, в студентски проекти на акд.Пламен Карталов. Участник в множество майсторски класове на световни певци и музиканти като: Карло Коломбара, Роберто Скандюци, Лучана Динтино, Кристиан Бенедикт, Ричард Баркър, Дарина Такова , Орлин Анастасов, Емил Иванов, Катя Борисова, Иван Консулов и други. Участник в оперни фестивали и концерти в България, Гърция, Австрия, Румъния и Швейцария. Като най-престижни сред тях са: зала България със Софийска Филхармония, зала 1 на НДК с Филхармония Букурещ. Гост изпълнител в Евро Парламента в Брюксел, по случай националният празник на България, под патронажа на българското правителство.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени