Най-големият световен фестивал за Лего роботика се проведе в Бургас

Отбор ZENTIX спечели първа награда на фестивала и ще представи България на Европейското първенство по LEGO роботика на 14-16 май в град Бодьо, Норвегия

Най-големият световен фестивал за Лего роботика се проведе в Бургас
Най-големият световен фестивал за Лего роботика се проведе в Бургас Източник: Община Бургас

Най-големият световен фестивал за Лего роботика - LEGO League Challenge - се проведе в събота, 20 април, в Бургас. Отбор ZENTIX спечели първа награда на фестивала и ще представи България на Европейското първенство по LEGO роботика на 14-16 май в град Бодьо, Норвегия, съобщават от Община Бургас.

 

Наградата на българските шампиони връчи заместник-кметът "Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики" в Община Бургас Михаил Ненов с думите: "Поздравявам ви, че показахте невероятни умения, вдъхновение, иновативно, творческо мислене и спортсменство. Забавлявахте се истински и си помагахте. Всички онези ценности, които правят First LEGO League толкова уникално състезание. Отборът, който ще представи България в Норвегия носи именно тези качества и то умножени по много".

 

Втори стана отборът на Bug Slayers, а трети – бургаският Team Mehano на ПГ по механоелектротехника и електроника. Вторият бургаски тим – на ОУ "Ал. Г. Коджакафалията", грабна приза в категория "Основни ценности".

 

Лего фестивал в Бургас
Лего фестивал в Бургас Източник: Община Бургас

Ето и останалите наградени в категориите:

- "Иновативен проект" – отбор Cybertronic;

- "Робот дизайн" – отбор Robo Vikings;

- "Робот игра" – отбор Mivka.

 

Те получиха своите награди от зам.-кмета "Бюджет и финанси" в Община Бургас Станимир Апостолов, Свилен Радев от Dell Technologies, проф. д-р Радостин Долчинков - декан на Центъра по информатика и технически науки в БСУ, Валентина Венкова от Центъра за творческо обучение и Василис Танис - програмен мениджър на First LEGO League Гърция.

 

За отличията в атриума на Бургаски свободен университет премериха сили 24 отбора с ученици от 10 до 16 години от 17 населени места в България.

Tемата тази година на състезанието бе "Шедьовър" (Masterpiece) или "Kак науката и технологиите ни помагат да създаваме, разпространяваме и споделяме различни интереси, хобита и изкуства?". Отборите отговаряха на този въпрос чрез изпълнение на иновативен проект и различни мисии, през които преминаваха с роботите си на сцената за "робот битки".

 

Освен състезанието, събитието включваше и изложбена част – Зона Експо, в която посетителите разгледаха различните щандове на най-големите школи по роботика.

 

Сред тях бяха официални и кастъм модели и роботи на клубове на български колекционери на LEGO, разработки и програми на академии и клубове по роботика в България от средното и висшето образование, разработки на бизнес организации в сферата на технологиите и иновациите и продукти на LEGO Education и FIRST LEGO League и др.

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени