Нови електрически автобуси ще обслужват градския транспорт в Бургас

Предвижда се автобусните салони да бъдат оборудвани със специални противовирусни филтри, които ще предпазват разпространението на COVID-19 сред пътниците

Така ще изглеждат новите електрически автобуси
Така ще изглеждат новите електрически автобуси Източник: Община Бургас

"Бургасбус" подписа договор за доставка на нови 34 електрически автобуса, от общо 56, на испанската марка Irizar. Те са 12-метрови и ще обслужват линиите на градския транспорт, съобщават от Община Бургас. Според условията в споразумението те трябва да бъдат доставени в морския град след една година.  Подписването на договора за доставка на превозните средства е част от проекта на Община Бургас и "Бургасбус" за подновяване автопарка на превозвача.


Специализираното издание Sustainable-bus в своя публикация - https://www.sustainable-bus.com/news/irizar-electric-buses-bulgaria-burgas/, обръща голямо внимание на това, че Бургас ще има едни от най-модерните автобуси в градския си транспорт. Компанията Irizar е работила в тясно сътрудничество с превозвача "БургасБус" по този проект, за да създаде екологично превозно средство с атрактивен дизайн. Sustainable-bus отбелязва още, че специалният модел на Irizar за Бургас съчетава характеристики от дизайна на както на автобуса, така и на трамвая. Идеята е да се създаде хибрид, който да има възможно най-добрите удобства както за водача, така и за пътниците в салона.


С пускането в движение на новите автобуси ще се подобри комфортът за гражданите, които използват обществения транспорт за придвижване до различни точки на града. Превозните средства ще бъдат оборудвани с литиево-йонни батерии Irizar. Компанията ще осигури и 44 оперативно съвместими зарядни устройства ECI-100 от Jema Energy (компания от Irizar Group). Зарядните устройства имат интелигентна система за зареждане от 100 kW, която ще зарежда автомобилите за три часа, използвайки Combo 2 изход за зареждане. Те ще включват и системи за телеметрия от Datik. Чрез тях операторите ще могат да наблюдават и управляват целия парк от електрически превозни средства по всяко време. На специален монитор ще може да се следи състоянието на всеки автобус, нивото на заряд на батерия, както и други важни параметри.


Автобусите ще са оборудвани с камери за видеонаблюдение, GPS система, която ще позволява да се следи неговото движение във всеки момент, климатична система за поддържане на температурата, рампа за хора с колички. Прототипът на новото екологично превозно средство за градския транспорт на Бургас ще има специална екстра, чиято цел е опазване здравето на пътуващите. Предвидено е въздушните и климатични инсталации в автобусния салон да са оборудвани със специални противовирусни филтри, които ще предпазват разпространението на COVID-19 сред пътниците. В салона ще има още електронни информационни табели, които ще показват спирките по маршрута. Автобусите ще разполагат и с паникбутон за подаване на сигнал при възникване на инцидент.

 


Използването на градски автобуси от този тип позволява да се спестят значителни разходи за гориво, като в същото време чувствително се ограничава замърсяването на въздуха с въглеродни емисии. "Бургасбус" има сключен и друг договор за доставка на 10 електроавтобуса. Те са 18-метрови и също са производство на испанската марка Irizar. Осигуряването на новите превозни средства се осъществява по Проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт". Партньори в него са Община Бургас и "Бургасбус" ЕООД.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени