Областният управител обяви обществена поръчка за събаряне на незаконни сгради в Росенец

Държавата търси изпълнител за премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на Община Бургас

Областният управител обяви обществена поръчка за събаряне на незаконни сгради в Росенец
Областният управител обяви обществена поръчка за събаряне на незаконни сгради в Росенец Източник: Областна администрация-Бургас

Областният управител на Бургаска област обяви нова обществена поръчка за събаряне на незаконни сгради в лесопарк "Росенец", след като на проведената през 2021 г. не бе подадена нито една оферта. След мащабните граждански протести на плажа в Отманли през 2020 г. и констатираното там незаконно строителство, процедурата тръгва отново, този път с по-висока стойност.

 

"Отправяме покана към всички фирми, занимаващи се със строителство и се надяваме този път желанието им за нормалност да надделее над усещането за страх и зависимост", коментира областният управител Пламен Янев. Той допълни, че казусът "Росенец" следва да е пример за твърди и бързи действия на държавата срещу беззаконието, а не за обратното. "Обществото очаква от държавата ясни и конкретни действия, а не бавене и протакане. На протестите бяхме през юли 2020 г.", допълни той.

 

Държавата търси изпълнител за премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на Община Бургас. Те се намират на плажа в местността Отманли и към момента не се използват. След протестите през 2020 г. Община Бургас назначи проверка, която доказа незаконното строителство, но не успя да установи извършителя. И двете сгради попадат в държавни терени, затова според нормативните изисквания премахването им трябва да организира държавата.

 

В началото на 2021 г. Областна администрация Бургас обявява обществена поръчка на стойност 68 200 лв. Остойностяването на дейностите е извършено от бургаската общинска фирма "Чистота" ЕООД. Средствата са осигурени от бюджета на държавата, но не е подадена нито една оферта независимо от предоставения от страна на възложителя допълнителен срок, допълнителното публично оповестяване на процедурата и отправена покана за участие чрез медиите.

 

Заради инфлацията през 2022 г. Областна администрация Бургас актуализира стойността на събарянето на 115 794 лв. с включен ДДС, но процедура така и не е обявена. През 2023 г. от "Чистота" е поискано ново остойностяване и днес обществената поръчката вече е в ход със стойност 166 422,80 лв. с ДДС. 

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени