Община Бургас стартира нова образователна програма за непрекъснатата работа на детските градини през лятото

По този начин ще се гарантира повече спокойствие за младите родители в осигуряването на грижи за детето

Детска градина
Детска градина Източник: Zonanews

По предложение на кмета Димитър Николов община Бургас стартира нова образователна програма, която има за цел да осигури непрекъсната работа на детските градини през лятото, както и възможности за практика в професията на млади педагози и стаж за студенти. Тя е под надслов "Заедно за образованието" и в нея са застъпени няколко важни акцента. Предложението е внесено в Общинския съвет и ще бъде гласувано на предстоящата сесия.

 

"Заедно в образованието" ще даде възможност на децата, завършили четвърта възрастова група, които вече са приети и записани в първи клас, да продължат да посещават детското заведение и през лятото безплатно. По този начин ще се гарантира повече спокойствие за младите родители в осигуряването на грижи за детето, когато са на работа.

 

За да се обезпечи работата на детските градини и през летния сезон, се предвижда да се осигури допълнително педагогически персонал, който да поеме грижите за най-малките.

 

В програмата може да се включат специалисти педагози с квалификация "детски учител", както и студенти 4, 3 и 2 курс от специалности "Предучилищна педагогика", "Предучилищна педагогики и чужд език" и "Начална и предучилищна педагогика". Такива кадри се обучават в двете бургаски висши училища. Университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаският свободен университет са партньори на Община Бургас по новата образователна програма. Към този момент 76 студенти са заявили желание да се включат в инициативата.

 

"Програмата е важна стъпка към постигането на по-високо качество на образованието в Бургас, защото дава възможност на завършили учители и студенти да започнат работа в реалната педагогическа практика. Дипломираните педагози ще имат възможност да започнат работа и да трупат професионален опит. Работата на студентите ще им бъде призната като стаж.", обясни кметът Димитър Николов.

 

За целта периодът на работа трябва да е най-малко 20 работни дни. Студентите стажанти ще работят под ръководството на учители наставници. Работата в детската градина дава възможност на младите специалисти да докажат своите качества и потенциал. Директорите от своя страна ще имат възможност да избират доказали възможностите си за работа учители за временна или постоянна позиция и в бъдеще.

 

На завършили учители с квалификация "детски учител" ще се заплаща стартова заплата за детски учител. На студентите се заплаща 90% от стартовата заплата за детски учител.

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени