Общинският съвет даде зелена светлина на докладната на кмета за откриването на филиал на Минно-геоложкия университет в Бургас

Специалностите, които филиалът планира да разкрие, не дублират съществуващи във висшите училища на региона

Община Бургас
Община Бургас Източник: Община Бургас

Общинският съвет даде единодушна подкрепа на докладната записка на кмета за откриване на филиал на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" в Бургас. Решението на местния парламент е в отговор на писмо от ректора на МГУ "Св. Иван Рилски" проф. Ивайло Копрев с искане за разкриване на филиал в морския град и резултат от срещи между Община Бургас, университета и бизнеса, определящи го като фактор за регионално развитие и осигуряване на висококвалифицирани кадри с инженерна подготовка.

 

"Това е шанс за младите хора в Бургаски регион да получават образование по специалности, които липсват в университетите, които работят на територията на Бургас и така да направим още една крачка в политиката на града за привличане на висши учебни заведения и задържане на младите хора на наша територия. Не е лесно, но си заслужава усилията", сподели кметът Димитър Николов.

 

"Ние сме готови да съдействаме със сграден фонд. Дори правим мащабно проучване за изграждане на нов кампус с общежитие, където да приютим тези филиали. Но, съществуващите сгради в града позволяват и сега да бъде приютен този филиал, включително и финансиране за издръжката му, докато укрепне. Скоро говорих с ректора на НХА и той заяви, че на филиала в Бургас вече не е нужна финансовата подкрепа от Общината, защото приходите им са достатъчни да се самоиздържат", допълни още кметът.

 

В Югоизточния регион, който се отличава с икономическа и бизнес активност, има недостиг на висококвалифицирани инженери, които са търсени на регионалния пазар на труда, в държавната и общинска администрация, в големите и в малките предприятия.

 

От друга страна действащите в Бургас висши училища имат друг профил и оставят непокрити тези кадрови ниши. Специалностите, които филиалът планира да разкрие, не дублират съществуващи във висшите училища на региона.

 

Предложението е в бургаския филиал на МГУ да се обучават студенти в образователно-квалификационна степен "Бакалавър" в професионално направление "Електротехника, електроника и автоматика" и в образователно-квалификационна степен "Бакалавър" в професионално направление "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми".

 

Откриването на филиал на МГУ в Бургас е в синхрон със Закона за висшето образование, Стратегията за развитие на висшето образование в Република България 2021-2030 г., Националната карта на висшето образование и Плана за интегрирано развитие на община Бургас 2021-2027 г. и ще допринесе за разширяването на възможностите за обучение и привличане на млади хора в града и реализацията на успешни програми в образованието и науката.

 

Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" е единственото висше училище в страната, което осигурява образование в областта на проучването, добива и преработката на минерални и енергийни суровини. В него се обучават студенти по всички образователни степени, като по продължителност и обхват съответстват на степените, давани в университетите в Европа и САЩ.

 

В МГУ се подготвят инженери по геоложки, минни и електромеханични специалности, провеждат се фундаментални и приложни научни изследвания и се осъществяват всички форми за следдипломна квалификация.

Още от "Бургас"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

В област Бургас продължават организираните инициативи за осигуряване на целогодишни полети на летището

На дневен ред бе поставен въпросът за конкретни действия, чрез които да се спре тревожната тенденция за намаляването броя на полети от и до Летище Бургас

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени