Окритият близо половин тон хероин в Бургас е за около 70 млн. лв.

Товарът е преминал през територията на четири и повече държави, като целта не е била да остане в България, а да продължи към Гърция

Хероин
Хероин Източник: ПРБ

Окритият близо половин тон хероин на ферибот е рекорд за Бургас. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата в града. Открити са 436 килограма от наркотика. Той е бил поставен в 434 пакета. Стойността на хероина е около 70 млн. лв.

 

"Това е рекордно най-голямото количество наркотични вещества залавяни на територията на града, откакто съществува статистическа отчетност", заяви окръжният прокурор Георги Чинев. Става въпрос за трафик на хероин по така наречения "Кавказки път" и е един от традиционните случаи за трафик на хероин към Западна Европа.

 

"В края на юли на едно от пристанищата в Бургас пристигна товарно ремарке с казахстанска регистрация по направление Киргистан-Батуми-Бургас-Александруполис-Гърция. По документи е превозвало четири машини за полагане на кабели. След необичайно дълъг престой пристигна литовски влекач с казахстански шофьор, който образува товарна композиция с направление Александруполис-Гърция", обясни Иван Соколов, началник сектор "Борба с наркотрафика" в Митница Бургас.

 

Проверката е извършена на 9 август. При рентгеновия контрол са маркирани редица рискови зони по конструкцията на товара. При отварянето на камиона и разтоварването на машините са забелязани интервенции по конструкцията - неравнимерни слоеве боя, нови заварки, както и една необичайна ниска плътност за метални конструкции.

 

"Направихме контролни пробивания, при които веднага се появи наличието на кафяво прахообразно вещество, което даде индикация с полеви тестове на хероин", каза още Соколов.

 

В металници конструкции е имало тайници от затворен тип и се е наложило да се направи разрез на конструкцията. Във всяка една от носещите греди са установени кутии с пакети с наркотика. На този етап няма установено конкретно физическо лице, което да е съпричастно към контрабандата.

 

Товарът е преминал през територията на четири и повече държави, като целта не е била да остане в България, а да продължи към Гърция. Това уточни наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков. Чинев припомни, че последното открито голямо количество наркотични вещества в Бургас датира от 2008 година. Тогава са били установени 375 кг хероин.

Още от "Бургас"

В Бургас започва третото издание на Детски международен анимационен фестивал

От 19 до 22-ри септември бургазлии и гости ще имат възможност да посетят късометражни и пълнометражни анимационни прожекции на чуждестранни и български автори, детски работилници за анимация и интересна изложба

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени