Oткриване на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" с "Виенска кръв"

Под палката на Деян Павлов, на 2 юли от 20:30 ч. в главните роли в оперетата на Йохан Щраус-син, по режисура на Марио Николов, влизат Нона Кръстникова и Яни Николов

Oткриване на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" с "Виенска кръв"
Oткриване на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" с "Виенска кръв" Източник: Държавна опера-Бургас

Жизнерадостната и предаваща позитивни послания музика на Йохан Щраус-син ще звучи във вторник, 2 юли, от 20:30 часа на сцената на Летен театър – Бургас във "Виенска кръв". Историята, която ще бъде разказана чрез средствата на атрактивното и грабващо сетивата оперетно изкуство, е класическа – изневяра, поредица от интриги, забавни разминавания, обрати в сюжетното развитие, ситуации, изпълнени със закачки и свеж хумор, и, разбира се – великолепие от музикални и визуални послания.

 

Освен бляскавата и обичана от всички поколения музика на Щраус, която е не само популярно звучаща, но и носи финес, нагласи за грабване на радостите в живота и превръщането им в перманентно щастие, постановката на "Виенска кръв" е атрактивна и като сценично оформление и костюми – те ще пренесат публиката на аристократичен бал в имение във Виена в средата на XIX век. Публиката несъмнено ще се потопи в изисканата атмосфера на светското виенско общество – с помпозни балове, пикантни интриги и несравним вкус към житейските удоволствия.  


Всеизвестен е фактът, че оперетното изкуство е сложно и изисква комплексни качества у певците – не само гласови възможности, а и адекватно поведение на сцената, артистичност, хореографски умения и... щипка от невидимата субстанция, без която не може да се роди нито един качествен спектакъл – безспорен талант и желание да се твори изкуство.


Допълнителен бонус за зрителите е фактът, че представлението се изпълнява на български език. Спектакълът е изпълнен със съдържание, подплатена емоция и професионално издържан – от всяка гледна точка.  
Зад диригентския пулт в атрактивния спектакъл на 2-ри юли застава маестро Деян Павлов (гост), който дирижира и "Цигански барон",  "Любовна история", "Приказка за двама", както и други спектакли и концерти на Бургаската опера, като винаги се приема радушно – както от публиката, така и от самите оркестранти и артисти.

 

"Оперетата от Шраус-син е олицетворение на виенския вкус и изискани маниери – като квалитетно шампанско, което ще зареди Операта с неподражаема атмосфера. Удоволствие за мен е да работя с колегите от Бургаската опера, желая бляскав успех на всички във вторник!", казва за спектакъла маестро Павлов.


Бургаската публика посрещна изключително радушно дебюта на сопраното Нона Кръстникова и тенора Яни Николов в ролите на Графиня и Граф Цидлау на спектакъла през м. март в пълната зала на Бургаската опера, Сценичният тандем имаше своя успешен дебют и в друго оперетно заглавие от Щраус-син – "Цигански барон" – при пълен Летен театър по време на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" 2023 през м. август, а с атрактивното заглавие, също по режисура на Марио Николов, бе открит новият Сезон 2023/ 2024 в залата на Операта в началото на м. октомври 2023 г. Те бяха блестящ сценичен тандем и във "Виенска кръв". Очаква се и на спектакъла на 2-ри юли в Летния театър да съумеят да създадат неповторимата витална атмосфера на оперетата, заедно със своите колеги – солисти, оркестъра, хора и балета на Бургаската опера.

 

Освен сценичен блясък и грабващи сетивата костюми и ефекти, спектакълът на "Виенска кръв" гарантира и първокласен артистичен каст  На сцената във вторник свежо настроение, подплатено с шармантно присъствие, финес и чувство за хумор, ще внесат и Мария Цветкова-Маджарова – като кокетката и професионална танцьорка във виенския "Кертнертеатър" Франци Каняри, която е отегчена от светски балове и ролята на любовницата, и баритонът Йордан Христозов – като княз Ипсхайм-Гинделбах – премиер-министър на Рой Грайц Шлайц. 

 
Другата чудесна сценична двойка ще бъде в лицето на сопраното Шмилена Султанова – модистката Пепи, която мечтае да танцува на сцена и, както е редно в един оперетен сюжет, мечтите се сбъдват и тя става център на вниманието в изискания бал в имението на граф Битовски; и младият талантлив тенор Стоян Буюклиев (гост). Той дебютира в ролята  на влюбения в Пепи Йозеф, камердинер на Балдуин Цедлау, който пише собственоръчно любовното писмо от графа до любимата си, без да е наясно със ситуацията, разбира се. Стоян Буюклиев влиза с летящ старт в образа, справяйки се изключително успешно – и като изпълнение, и като артистично присъствие.

 

Oткриване на Бургаските музикални празници
Oткриване на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" с "Виенска кръв" Източник: Държавна опера-Бургас

Забавни и вписващи се в цялостната бляскава картина на аристократизъм и снобски маниери, подобаващи на представителите на висшето общество и средната класа, която се стреми към по-голямо богатство и по-разточителен начин на живот, във "Виенска кръв" ще бъдат и: басът Петър Тихолов – като Каглер, бащата на Франциска Каняри; мецосопраното Калина Попова - като модистката на дамите от Виена, която се представя за французойка, но всъщност, запознати са наясно, че е пребивавала едва две години в "столицата на модата" – Париж, и Александър Перпериев – като домакина на бала – Княз Битовски.

 

Режисурата на постановката, грабваща със своята аристократичен чар, динамика и прекрасни костюми, изцяло издържани в стила на епохата, е на Марио Николов, който е известен не само с многобройните си роли на родни и чужди сцени, а и като автор и водещ на предаването за класическа музика и джаз "Вечната музика" по БНТ.

 

Марио Николов е носител на престижната награда "Емил Чакъров" 2023 г. Сценографията на постановката е на Иван Токаджиев – емблематично име в областта на музикално-сценични изкуства, който наскоро бе сценограф и на блестящата премиера на балета "Корсар" на сцената на Операта. Художник на костюмите е друг не по-малко титулуван творец, който за съжаление вече не е между нас – Цветанка Стойнова. Диригент на артистите от хоровия състав е Александър Чепанов, танците са дело на Галина Калчева, концертмайстор е Христо Белчев, помощник-режисьор – Лина Пеева, репетитор на балетния състав – Марина Змеева-Маркова. 


В пищния спектакъл с жизнеутвърждаващо звучене – така необходимо в семплите съвременни реалности, участват артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас. "Това е една от най-хубавите оперети на Йохан Щраус-син. Популярна е в целия свят, изпълнява се във всички големи оперни театри в света. Тя представя характера на виенчаните в епохата, в която композиторът е живял и работил. Вино, жени, песни! Това е една невероятна музика, която характеризира виенските нрави!" , казва в интервю за БНР – Бургас по повод предходен спектакъл режисьорът Марио Николов.  "Виенска кръв" не е позната на широката публика, но със сигурност ще се хареса на оперетните любители заради изключително популярните валсове, полки и ансамбли в произведението. Музиката е лежерна, сюжетът е много интересен, има конфликти и много развръзки и на края, като всяка хубава оперета нещата завършват с щастлив финал. Публиката харесва този спектакъл, премиерата му беше през 2017 г. на сцената на Летния театър", разказва още Марио Николов.

  

Oткриване на Бургаските музикални празници
Oткриване на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" с "Виенска кръв" Източник: Държавна опера-Бургас



Във вторник публиката ще има отново възможността да съпреживее истински музикален празник. Музиката на Шраус-син ще се "разлее" във вторник вечерта в Летния театър в Приморския парк на Бургас, гарнирайки с финес, класа и изискани маниери атмосферата и добавяйки прекрасен привкус на аристократизъм и класа.
Билети за "Виенска кръв" - на касата на Операта, каса "Часовника" /работи и в събота, от 1 юли – и в неделя/, както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/vienska-krav-0k3q79v и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1424236/performance.htm,l, на място – след 18.30 ч. на касата на Летния театър – преди спектакъла, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

 

Следващото заглавие от програмата на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" 2024 е операта от Джакомо Пучини "Тоска" – на 11 юли от 20.30 часа на сцената на Летния театър. Диригент ще бъде Иван Кожухаров, в главните роли влизат: Йоана Железчева, Даниел Дамянов, Марян Йованоски, Диман Панчев и др. 


За Бургаските музикални празници "Емил Чакъров":
Бургаските музикални празници на името на световноизвестния български диригент, родом от Бургас – Емил Чакъров, са един от акцентите в богатата лятна културна програма на крайморския ни град. Летният музикален фестивал се осъществява за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас, в партньорство с Община Бургас. Призът на името на маестро Емил Чакъров е учреден през 2011 година, като първият носител на признанието е Минчо Минчев – цигулар със световна кариера, когото кметът на Община – г-н Димитър Николов, награди с високото отличие "Ключът от кулата на Бургас" по повод 70-годишнината на големия български музикант – по време на концерта му с Людмил Ангелов – изтъкнат български пианист, в залата на Бургаската опера – през м. октомври 2020 г. 


През всяка една от годините – досега, наградата "Емил Чакъров" е присъждана на заслужили личности в областта на музикално-сценичното изкуство. Тазгодишното издание на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" ще бъде открито на 2 юли от 20:30 ч. с оперетата "Виенска кръв" и ще бъде закрито на 30 август от 20:00 часа със спектакъла на мюзикъла от Фредерик Лоу по режисура на доц. д-р Александър Текелиев "Моята прекрасна лейди", чиято премиера ще бъде на 2 август от 21 часа на сцената на Летен театър – Бургас.
Подробности за лятната програма на Държавна опера – Бургас може да видите в официалния сайт на Операта: https://operabourgas.com/bg/programme.


Билети за събитията – на касата на Операта, каса "Часовника" (работи и в събота), каса на Магазия 1 на Морска гара (за концертите от програмата "Купон на Острова"), както и в мрежите на Gravo и Eventim. 
Очаквайте информация за събитията в рамките на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" 2024, подробности за концертите, които ще се проведат в рамките на програмата на Държавна опера – Бургас "Купон на острова" (със събития на о. "Света Анастасия"), както и за фестивала "Опера на светилището" на тракийското светилище Бегликташ, община Приморско.

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени