Отвориха единна социална приемна за улеснение на хората с увреждания и техните роднини

Предложението за нова социална приемна е на кмета Димитър Николов

Отвориха единна социална приемна за улеснение на хората с увреждания и техните роднини
Отвориха единна социална приемна за улеснение на хората с увреждания и техните роднини Източник: Община Бургас

Нова социална приемна отвори врати до подлеза на бул. "Христо Ботев" или подлеза на Операта, както е известен на бургазлии. Доскоро там се помещаваше Туристическият информационен център на Община Бургас, но след като бе преместен срещу Часовника, общинските помещения бяха ремонтирани и предоставени за ползване и в услуга на хората с увреждания и техните роднини.

 

Предложението за нова социална приемна е на кмета Димитър Николов, а целта е в нея на едно място да работят общинските и държавни социални работници. Така хората с увреждания и роднините им няма да губят повече време в разкарване и лутане между различните социални служби в града. "Съвместната социална приемна, в която държавната агенция и общинската служба предоставят едновременно информация, консултация и социални услуги ще улесни много хората с увреждания.

 

Кметът Димитър Николов
Кметът Димитър Николов Източник: Община Бургас

Помещението е просторно и на комуникативно място. В момента в него има оформени три работни гишета, като предстои откриване и на още едно гише. В нея има достатъчно място за изчакване и обособени места за попълване на необходимите документи. Предстои да се подобри още достъпността на площада пред приемната, чрез ремонт на изградените рампи", сподели кметът Николов, който посети на място откритата социална приемна. Досега хората с увреждания трябваше да посещават адреса на държавната дирекция "Социално подпомагане" в ж.к. "Братя Миладинови", бл. 57 или този на общинската дирекция "Здравеопазване и социални дейности" на ул. "Шейново" № 24.

 

С откриването на приемната това разкарване на трудноподвижните хора вече е прекратено, а бившата приемна на дирекция "Социално подпомагане" в ж.к. "Братя Миладинови", бл. 57 вече няма да обслужва потребители.

 

Съвместната приемна отговаря напълно на влезлия миналата година в сила нов закон за социалните услуги, като в нея ще бъдат предоставяни следните услуги: 1. Провеждане на разяснително-информационна дейност за предоставянето на механизма лична помощ съгласно Закона за личната помощ и Наредба № РД-07-7 за включване в механизма лична помощ; 2. Прием на заявления-декларации за включване в механизма лична помощ; 3. Прием на заявления-декларации от кандидати за асистенти по механизма лична помощ; 4. Подписване и връчване на трудови договори и тристранни споразумения свързани с предоставянето на механизма лична помощ; 5. Подаване и приемане на месечни отчети, заявления за ползване на отпуск и болнични листи на личните асистенти; 6. Консултации свързани с предоставянето на социални услуги съгласно Закона за социалните услуги, както и  действащи  социални проекти и програми на територията на Община Бургас.

 

Освен това в приемната се извършват консултации на граждани и прием на заявления-декларации за ползване на административни услуги в системата на Агенцията за социално подпомагане, касаещи правата на хората с увреждания на лица с настоящ адрес в териториалния обхват на община Бургас: 1. Заявления-декларации за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания по Закона за хората с увреждания /Oбн., ДВ, бр. 105 от 18.12.2018 г., в сила от 1.01.2019 г./, включващи различни видове подкрепа като: лична помощ, финансова подкрепа и помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия по утвърдени стандарти за качество. 2. Заявления-декларации за изготвяне на предварителна оценка на потребностите и насочване на кандидатите за ползване социални услуги по Закона за социалните услуги / Oбн., ДВ, бр. 24 от 22.03.2019 г., в сила от 1.07.2020 г./. 3. Заявления-декларации по Наредба №Н-19 от 02.12.2008г. за условията и реда за освобождаване от заплащане на винетни такси при ползване на платената пътна мрежа на лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или степен на увреждане на лица и семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но  не по-късно от 20-годишна възраст.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени